Ο Αχιλλέας Ιωαννίδης είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων μας. Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μετέπειτα ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό MSc International Hospitality & Tourism Management στο University of Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ο Αχιλλέας εργάζεται σήμερα ως Purchasing Manager στον μεγαλύτερο Τουριστικό Όμιλο παγκοσμίως, την TUI Group. Σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ζητήσαμε τη γνώμη του σε αρκετά ζητήματα και μας απάντησε με μεγάλη προθυμία. Πώς συνέβαλε το σχολείο στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για το αντικείμενο ενασχόλησής του; Ποιος καθηγητής τον ενέπνευσε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του; Ποιες συμβουλές δίνει σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο; Ποια είναι η σημαντικότητα του mentoring και πόσων ειδών μέντορες διακρίνει;

Η επαγγελματική πορεία του Αχιλλέα αποτελεί ακόμα μία πετυχημένη ιστορία αποφοίτου του σχολείου μας, μάλλον αναμενόμενη από τα χρόνια φοίτησής του στο σχολείο μας.

 

  • Ποια είναι η δική σου επιστημονική και επαγγελματική πορεία και πώς νιώθεις για αυτήν;

Αφού αποφοίτησα από το «Ροδίων Παιδεία» το 2006, σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μετέπειτα ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό MSc International Hospitality & Tourism Management στο University of Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά στη Βιομηχανία του Τουρισμού ήρθε αρκετά νωρίς, επειδή μου άρεσε να εξερευνώ νέους τόπους και κουλτούρες, αλλά και λόγω του προφανούς οικονομικού αποτυπώματος που έχει ο Τουρισμός στη Ρόδο. Έτσι, τα περισσότερα καλοκαίρια που επέστρεφα από τις σπουδές μου πίσω στη Ρόδο, δούλευα σε βοηθητικές θέσεις σε διάφορα τμήματα μεγάλων ξενοδοχείων με σκοπό να αποκτήσω μια ολιστική εικόνα της λειτουργίας ενός μεγάλου ξενοδοχείου.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και της στρατιωτικής μου θητείας, και ενώ είχα αποφασίσει ότι θέλω να αξιοποιήσω τις οικονομικές σπουδές μου, την προηγούμενη εμπειρία μου αλλά και τις καλές διαπροσωπικές μου ικανότητες, έγινα μέλος του μεγαλύτερου Τουριστικού Ομίλου παγκοσμίως, της TUI ως Revenue Coordinator. Σκοπός της εργασίας μου ήταν να βελτιστοποιώ τις πωλήσεις των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κω.

Μετά από 2 χρόνια σε αυτόν τον ρόλο και μέχρι και σήμερα, ανέλαβα τη σύναψη και διαχείριση συμβολαίων της TUI Group με ξενοδοχεία σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, ως Purchasing Manager, TUI Group.

Ο ρόλος αυτός έχει ενδιαφέρον, αφού επηρεάζεις ενεργά ποια ξενοδοχεία θα προσφέρει η TUI στα εκατομμύρια πελατών της από τις εισερχόμενες αγορές, κάθε χρόνος έχει διαφορετικές προκλήσεις και νέα δεδομένα σε αυτήν την ευμετάβλητη Τουριστική Βιομηχανία, και τέλος το αποτύπωμα της δουλειάς σου είναι απτό με μετρήσιμη συμβολή στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων και κατ’ επέκταση των προορισμών.

  • Υπήρξε κάποιο έναυσμα για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα και ποιο ήταν αυτό;

Το έναυσμα ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος είχε δει μία αγγελία της TUI στο Internet το «μακρινό» 2013 και μου είπε να κάνω αίτηση. Και ενώ εγώ θεωρούσα ότι θα είναι για κάποια θέση που δεν θα έχει ενδιαφέρον, μετά την πρώτη συνέντευξη κατάλαβα ότι η εταιρεία καθώς και ο ρόλος μού ταιριάζει και έμελλε να διαμορφώσει όλη την επαγγελματική μου καριέρα. Αυτό μου έμαθε να μην αποκλείω τίποτα προτού μάθω καλά περί τίνος πρόκειται.

  • Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι συνέβαλαν το σχολείο και οι σπουδές σου στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για το αντικείμενο ενασχόλησής σου;

Το σχολείο με έμαθε να είμαι μεθοδικός και ενθάρρυνε τις επικοινωνιακές μου δυνατότητες, που μου είναι απαραίτητες καθημερινά πλέον. Μέσα στο σχολείο απέκτησα ορισμένες βασικές ηθικές αξίες με τις οποίες πορεύομαι επαγγελματικά και προσωπικά μέχρι και σήμερα. Οι σπουδές, πέραν των πιο τεχνικών ικανοτήτων, με έμαθαν να εμβαθύνω όταν θέλω να αποκτήσω καλή γνώση ενός αντικειμένου και μου έδωσαν να καταλάβω τη σημαντικότητα της συνεργασίας και της αξιοποίησης του σωστού ανθρώπου, στο σωστό πόστο. Επίσης, οι μεταπτυχιακές μου σπουδές μού έμαθαν να παρουσιάζω σύντομα, περιεκτικά και κατανοητά· ικανότητα απαραίτητη, όταν εργάζεσαι σε μία πολυεθνική εταιρεία με συναδέλφους από όλον τον κόσμο.

  • Πόσο σημαντική ήταν η επιρροή των καθηγητών που σε ενέπνευσαν στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σου;

Οι καθηγητές του «Ροδίων Παιδεία» ήταν πάντα ευγενικοί και υποστηρικτικοί. Σε μια ηλικία που το διάβασμα δεν είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα, εκείνοι είχαν δει προοπτική σε εμένα και με ενθάρρυναν να προσπαθήσω περισσότερο. Οι σχέσεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών ήταν πάντα πολύ καλές και κοντινές, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ειλικρίνειας.

  • Πιστεύεις ότι υπάρχει «συνταγή» για την επιτυχία;

Ίσως ακουστεί κοινότοπο, αλλά η μόνη συνταγή για την επιτυχία είναι η σκληρή δουλειά και το να είσαι όσο περισσότερο γίνεται προετοιμασμένος για κάθε πρόκληση που σου παρουσιάζεται. Αυτό σού δίνει την ασφάλεια να ξεπερνάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις σήμερα και την αυτοπεποίθηση να βγεις εκτός του comfort zone σου και να αναλάβεις πιο υψηλές προκλήσεις αύριο. Στο κομμάτι της προετοιμασίας, είναι και το να έχεις μόνιμα ένα ρεαλιστικό σχέδιο του πού θέλεις να φτάσεις στα επόμενα 3-5 χρόνια, να ορίσεις τα σκαλοπάτια που χρειάζεται να ανέβεις για να φτάσεις εκεί και να δουλέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόλις επιτύχεις αυτόν τον στόχο, σχεδίασε τον επόμενο.

  • Τι θα συμβούλευες ένα παιδί μικρότερης ηλικίας που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση με τη συγκεκριμένη επιστήμη και ονειρεύεται διακρίσεις;

Η Οικονομική Επιστήμη και πιο συγκεκριμένα το Management έχουν πολύ ευρεία εφαρμογή και είναι τρομερά ενδιαφέροντα, μιας και ακολουθούν πάντα τις σημερινές πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις. Θα ήθελα όμως να ενθαρρύνω όλο και περισσότερα νέα παιδιά, να σπουδάσουν πιο συγκεκριμένα, Οικονομικά του Τουρισμού, μιας και αυτή είναι και θα είναι η «βαριά» Βιομηχανία της Ελλάδας. Σοβαρά πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού προσφέρουν πλέον τέτοια προγράμματα σε όλες της βαθμίδες του ακαδημαϊκού τόξου. Είναι, επίσης, ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας της οικονομίας, αφού «πουλάει» εμπειρίες που μπορεί να θυμάται θετικά ένας πελάτης για όλη του τη ζωή.

Υπάρχει ανάγκη επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών σε όλο το φάσμα του Τουρισμού στην Ελλάδα, που θα συμβάλλουν ενεργά στη νέα πραγματικότητα του Τουρισμού μετά την covid-19 εποχή. Ο Τουρισμός, παρόλο που θα παραμείνει μαζικός, πρέπει πλέον να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία, δημιουργώντας την ανάγκη σύνθετων ισορροπιών μεταξύ κέρδους και βιωσιμότητας του προορισμού και της κοινωνίας μέσα σε αυτόν.

Οι εταιρείες του Τουρισμού, λοιπόν, χρειάζονται τους ανθρώπους που θα έχουν τις απαραίτητες ικανότητες για να επιτύχουν αυτές τις ισορροπίες και οι άνθρωποι αυτοί έχουν την προοπτική να έχουν υψηλές απολαβές και διακεκριμένες θέσεις, μιας και ο Τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 30% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας.

  • Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που αποτέλεσε το πρότυπό σου και πώς σε ενέπνευσε;

Ο καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κος Θανόπουλος, μου εξήγησε τη σημαντικότητα του mentoring και το πώς ιδανικά θα πρέπει να έχουμε 3 ειδών μέντορες:

  1. Στο ακαδημαϊκό μέτωπο, για να σου μάθει να μαθαίνεις και να σκέφτεσαι.
  2. Στο επαγγελματικό μέτωπο, για να σου μάθει να κάνεις την δουλειά σου όσο γίνεται καλύτερα και να σου μεταδώσει εμπειρία.
  3. Σε θέματα ζωής, για να σου μάθει να λειτουργείς με έναν κώδικα αξιών και ηθικής στην κοινωνία αλλά και το πώς να αποκτήσεις «αγαθά» όπως η προσωπική  ευτυχία, η σοφία κλπ.

Έχω, λοιπόν, προσωπικά μερικούς ανθρώπους που γνώρισα σε διάφορες φάσεις της ζωής μου και εμπίπτουν στις παραπάνω 3 κατηγορίες. Προσπαθώ, όμως, να προσθέτω περισσότερους για να αποκτώ νέα οπτική.

  • Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Η φιλοδοξία μου είναι να συμβάλλω ενεργά, στην επιστροφή στην ανάπτυξη της εταιρείας στην οποία εργάζομαι και του Τουρισμού στην Ελλάδα, στη μετά covid-19 εποχή αναλαμβάνοντας μεγαλύτερη ευθύνη.

Στόχος μου είναι να παραμένω ενημερωμένος για τις διεθνείς τάσεις της Οικονομίας και της Τουριστικής Βιομηχανίας, ώστε οι συνάδελφοι και συνεργάτες του χώρου, να με θεωρούν έναν καλό γνώστη του αντικειμένου μου.

 

Η πορεία του Αχιλλέα μάς κάνει όλους περήφανους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την επαγγελματική του εξέλιξη, αλλά και για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κάνει και να έχει πάντα επιτυχίες!