Τον συνηθίσαμε τους περασμένους μήνες στην καθημερινή τηλεοπτική προβολή των 18:00. Ανήκε στους επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων που ανέλαβαν τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Ξεχώριζε για τις τεκμηριωμένες επιστημονικές τοποθετήσεις του και τον μειλίχιο χαρακτήρα του. Συνδεθήκαμε διαδικτυακά με τον Καθηγητή κ. Σωτήριο Τσιόδρα σε μία… διαφορετική συνάντηση, στην οποία μάς παρέδωσε μαθήματα ζωής και η Μαριάννα Πέππα και Αγάπη Τριανταφύλλου, μαθήτριες της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας, περιγράφουν αυτή την «εμπειρία ζωής», όπως τη χαρακτήρισαν!

 

 

Αυτή η σχολική χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για μας. Όμως ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας για μια σύντομη διαδικτυακή συνάντηση ο Καθηγητής Παθολογίας-​Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήριος Τσιόδρας.

Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, συμμετείχαμε σε  μια διαδικτυακή συνάντηση την οποία όλοι χαρακτηρίζουμε εμπειρία ζωής. Συνδεθήκαμε και συνομιλήσαμε με τον κύριο Καθηγητή ο οποίος παρά τον φόρτο εργασίας του αφιέρωσε σε μας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Του θέσαμε ερωτήματα που είχαν προκύψει στο μυαλό μας όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας και σε όλες του τις απαντήσεις διακρίναμε τη σοφία, την ειλικρίνεια, την  απλότητα και  την ταπεινότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του.

Συνειδητοποιήσαμε ακόμα περισσότερο την αγάπη μου έχει για το λειτούργημά του αλλά και τον Συνάνθρωπο. Η συνάντησή μας ήταν μοναδική εμπειρία, που με ενθουσιασμό μοιραστήκαμε με τις οικογένειές μας και τους φίλους μας.

Νιώσαμε ότι μιλήσαμε με έναν άνθρωπο που μας ήξερε και τον ξέραμε, ενώ μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το μέλλον και τη ζωή μας. Μας τόνισε ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά και καθημερινά και πρέπει να ξέρουμε να την αναγνωρίζουμε και να τη ζούμε σε όλο της το μεγαλείο. Μας προέτρεψε να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την κακή συμπεριφορά κάποιου απέναντί μας· να προσπαθούμε να κατανοούμε γιατί εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο πριν την καταδικάσουμε. Μας έδωσε να καταλάβουμε πόσο σπουδαίο είναι να χαίρεσαι μαζί με τον άλλο και να στενοχωριέσαι μαζί του προσπαθώντας να βοηθήσεις όπως μπορείς. Κρατάμε όλα όσα μάς είπε ως πολύτιμο οδηγό στο ταξίδι μας στη ζωή.

Συζητήσαμε  με έναν έγκριτο Επιστήμονα, με έναν πολύτιμο Δάσκαλο και πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πρότυπα που οφείλουμε να έχουμε. Τα περισσότερα παιδιά, όταν τελείωσε η συνάντησή μας με εκείνον, συμφωνήσαμε ότι θα ήταν ωραίο κάποια στιγμή να έχουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που διακρίναμε στην προσωπικότητά του και να κάνουμε πράξη όλα όσα μάς είπε υιοθετώντας την ίδια φιλοσοφία ζωής.

Θέλουμε πραγματικά να τον ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας που ανταποκρίθηκε παρά τις πρακτικές δυσκολίες λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου προγράμματός του στο αίτημα μας να τον γνωρίσουμε από κοντά.

Πέππα Μαριάννα & Τριανταφύλλου Αγάπη, Μαθήτριες της Β’ Λυκείου

Φωτογραφίες