Την Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», γιόρτασαν όλοι μαζί διαδικτυακά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τα παιδιά τίμησαν από τις οθόνες τους αυτή την ξεχωριστή μέρα, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και ομιλητών που ανέδειξαν τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων.

Επιμέλεια: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

Για 10η συνεχόμενη χρονιά, οι «Βιβλιοπεριπέτειες», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΔΚΣΜΡ, ταξιδεύει μαθητές και εκπαιδευτικούς με τις δράσεις του. Για τους μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ και η κ. Μαρία Σπανού, στέλεχος του ΔΚΣΜΡ, ανέλαβαν να δείξουν πώς το βιβλίο γίνεται «περιπέτεια» με την ομιλία «Ταξίδι στις Βιβλιοπεριπέτειες».  Οι μικροί μαθητές ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της Παιδικής Λογοτεχνίας μέσα από τις «Βιβλιοπεριπέτειες» και το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα «1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» των Εκδόσεων Πατάκη.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ και Δ΄ Δημοτικού, υπό την καθοδήγηση της κ. Δήμητρας Λαρεντζάκη, σκηνοθέτιδας, σεναριογράφου και ηθοποιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομιλία «Από το βιβλίο στη δράση. Η διασκευή ενός θεατρικού κειμένου». Τα παιδιά γνώρισαν πώς από ένα λογοτεχνικό κείμενο φτάνουμε στη θεατρική πράξη, ζωντανεύοντας τους ήρωες, την εικόνα και την ιστορία.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, παρακολούθησαν την ομιλία με τίτλο «Βιβλίο, ο μαγικός συνταξιδιώτης της ψυχής μας», του κ. Μάνου Χατζημαλωνά Msc., ψυχολόγου και στελέχους του Διεπιστημονικού Κέντρου Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις». Οι μαθήτριες και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη συμβολή του βιβλίου στη συναισθηματική και ψυχική τους ισορροπία. Επίσης, ο κ. Δικαίος Χατζηπλής, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων για τις Εκδόσεις Πατάκη, μας ξενάγησε στον μαγικό χώρο του βιβλίου με την ομιλία: «Από το μυαλό του συγγραφέα στο ράφι της βιβλιοθήκης». Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθείται, μέχρι το βιβλίο να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών.

Τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις δράσεις φιλαναγνωσίας που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί τους στο πλαίσιο της εβδομάδας «Διασκεδάζω να διαβάζω». Η «Μουσική των λέξεων», τίτλος του μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συνάντησε τη «μυρωδιά» και τη «γεύση» του, στις κουζίνες των παιδιών της Α’ Δημοτικού. Οι μαθητές της Γ’ τάξης, με τη δράση «Χορεύοντας με τις λέξεις», ζωντάνεψαν τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, δίνοντάς τους κίνηση και ρυθμό. Με μουσικοκινητικά παιχνίδια, άλλαξαν τους τίτλους των βιβλίων και αγαπημένοι ήρωες άρχισαν «να λικνίζονται». Επίσης, οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών έδωσαν το δικό τους «Μήνυμα των χρωμάτων» και η «Μουσική των λέξεων» αποτέλεσε το έναυσμα για να ζωντανέψουν οι λέξεις με το σώμα.

Επιπλέον, η «Μουσική των λέξεων» και στίχοι του μηνύματος για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μελοποιήθηκαν από τους μαθητές με τη συμβολή των μουσικών τους οργάνων και συγκεκριμένων προγραμμάτων μουσικής. Η εβδομάδα «Διασκεδάζω να διαβάζω» εμπλουτίστηκε με παρουσιάσεις βιβλίων γνώσεων που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και με τα βιβλία Φυσικών Επιστημών. Μαθηματικά, φυσική, βιολογία, αστρονομία, γεωγραφία και κλασική λογοτεχνία, μέσα από την επαυξημένη πραγματικότητα, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών. Τέλος, το Αγγλικό Τμήμα των Εκπαιδευτηρίων μας ταξίδεψε όλα τα παιδιά στο έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ποιητή Edgar Allen Poe, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο μαύρος γάτος».

Φωτογραφίες