Μία γαλανόλευκη κουκκίδα στην υδρόγειο, ένας τόπος γεμάτος από μία συγκλονιστικά πολυκύμαντη ιστορία, έμελλε να αφήσει μοναδικά τη σφραγίδα του στο πέρασμα των αιώνων. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, η υπέροχη πατρίδα μας, που στεγάζει τις προσπάθειες, τα όνειρα, τις φωτεινές και τις λιγότερο φωτεινές πλευρές μας. Η χώρα μας, ένας τόπος με αξιοζήλευτη γεωπολιτική σημασία, έγινε στο πέρασμα των αιώνων φορέας διάχυσης ιδεών, αξιών, επιτευγμάτων. Φορέας πολιτισμού! Αυτή την πανέμορφη και πολύπαθη πατρίδα τιμούμε ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, γιορτάζοντας με περηφάνια και συγκίνηση στις ψυχές μας τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιμέλεια: Αντωνούρης Νίκος, Κοντουδάκη Ματίνα, Μεντή Μαρία, Φιλόλογοι

 

Η ιερή Επανάσταση του 1821 έγινε σταυροδρόμι συνάντησης όλων των φιλελεύθερων ιδεών που είχαν ήδη αφήσει το ισχυρό τους αποτύπωμα με την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση. Εκείνη την περίοδο, οι Έλληνες, υπόδουλοι σε μία τρανή αυτοκρατορία, κατάφεραν να μην απωλέσουν την ταυτότητά τους και να ενστερνιστούν τα μηνύματα των καιρών και τους πόθους της ψυχής τους. Ακολούθως, πίστεψαν στη δύναμή τους να τα καταφέρουν, με όπλο την πίστη τους στους πυλώνες της εθνικής τους ταυτότητας, και επιχείρησαν το αδιανόητο. Να επαναστατήσουν με σκοπό την αποκοπή τους από μία Αυτοκρατορία με την οποία δεν τους συνέδεε κανένας πολιτιστικός δεσμός. Η Επανάσταση του 1821 στάθηκε η κορυφαία στιγμή στη Νεότερη Ιστορία μας, σηματοδότησε την αναγέννηση του Έθνους μας και τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μετά από εννέα χρόνια.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», παραμένοντας πάντα πιστά στον στόχο τους να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητές τους για την ανάδειξη της ιστορίας μας, τίμησαν την ηρωική επέτειό μας και ταξίδεψαν τους ακροατές μας σε γεγονότα της ιστορίας μας, που αξίζει να γνωρίζουμε και να αναδεικνύουμε. Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου μας ερεύνησαν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, σημαντικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσίασαν τις εργασίες τους σε διαδικτυακή εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων μας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Μαρτίου.

Η διαδικτυακή μας εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Κυριάκου Κυριακούλη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ξεχωριστή σημασία της επετείου για κάθε σύγχρονο Έλληνα και υπογράμμισε την ανάγκη να αξιολογήσουμε με κριτική ικανότητα και σύνεση την πορεία του έθνους μας αυτούς τους δύο αιώνες, προκειμένου να σταθούμε με υπευθυνότητα και σοφία στις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των μαθητών μας, οι οποίες παρουσιάστηκαν σπονδυλωτά και αφιερώθηκαν στις εξής θεματικές ενότητες:

Oι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, Βλαχούδη Κωνσταντίνα, Γαλλή Μαίρη και Παμπρής Γιάννης, διερεύνησαν τις κοινωνικές ομάδες των κλεφτών και αρματολών και διευκρίνισαν τις διαφορές μεταξύ τους, τον ρόλο τους αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία στην εξέλιξη της Επανάστασης. Οι απειθάρχητοι στον Οθωμανό δυνάστη μα τόσο γενναίοι και εμπειροπόλεμοι Σουλιώτες, μελετήθηκαν από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Πανηγύρη Νικόλα, Παρασκευά Μάγια, Παρινού Μαρία και Χαιρέτη Μαρία-Μιχαέλα. Η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, Κατερίνα – Μελίσσα Παπαθεοδωράκη, ανέδειξε στην εργασία της τον ρόλο του Φιλελληνισμού στην εξέλιξη του Ελληνικού Αγώνα και τόνισε ότι το κίνημα αυτό συνιστά ένα μοναδικό φαινόμενο ξένης συμπαράστασης που δεν το συναντάμε στην ιστορία κανενός άλλου επαναστατημένου έθνους. Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, Κοκκίνης Γιώργος και Μπουτσιούκης Νίκος, ξεχώρισαν στην έρευνά τους τις μάχες – θριάμβους που εδραίωσαν την Επανάσταση του Γένους μας και μας βοήθησαν να εκτιμήσουμε τις δυσκολίες επιτυχίας των πολεμικών προσπαθειών αλλά και να θαυμάσουμε την αδάμαστη θέληση των προγόνων μας για την κατοχύρωση της εθνικής τους ελευθερίας. Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Θαρρεινή Πολωνιατάκη διερεύνησε ατομικές και συλλογικές πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, που μας πλημμύρισαν με συναισθήματα υπερηφάνειας και θαυμασμού για το μεγαλείο ψυχής των προγόνων μας. Τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης πορείας του Έθνους μας δε συνοδεύτηκαν πάντα από υποδειγματικές συμπεριφορές, άξιες προς μίμηση. Μία τέτοια πτυχή της ιστορίας μας διερεύνησαν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου Άντερσεν Ελένη, Παπαγρηγορίου Κυριακή και Τσιάτη Σταυρούλα, οι οποίες παρουσίασαν την εξέλιξη της ζωής των ηρώων μετά την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, αναφερόμενες στα εμφύλια πάθη αλλά και σε συμπεριφορές αχαριστίας προς τους ήρωες της Επανάστασης. Η διαδικτυακή μας εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία απόπειρα αξιολόγησης της Ελληνικής Επανάστασης και των προεκτάσεών της από τη μαθήτριά μας Θαρρεινή Πολωνιατάκη. Η μαθήτριά μας, μεταξύ άλλων, τόνισε το επίτευγμα των Ελλήνων να μην αλλοτριωθούν κατά τη διάρκεια την μακραίωνης Οθωμανοκρατίας, αλλά με όπλο την παιδεία και την ακατανίκητη πίστη τους σε πανανθρώπινες αξίες, να καταφέρουν, ακόμη και εν μέσω δυσκολιών και αντιπαραθέσεων, να αναστήσουν το ελληνικό γένος, ώστε σήμερα να ζούμε σ’ ένα δημοκρατικό κράτος, με αδιαπραγμάτευτη θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, Πέππα Μαριάννα και Τριανταφύλλου Αγάπη, προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους στην εκδήλωσή μας, καθώς με τους εύστοχους σχολιασμούς τους, βοηθούσαν  τη μετάβαση από τη μία θεματική ενότητα στην άλλη.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τις μαθήτριες και τους μαθητές μας, που προθυμοποιήθηκαν με ζήλο να αναλάβουν τον ρόλο του έφηβου – ιστορικού και να μας ταξιδέψουν σε τόσο σημαντικά οδόσημα της νεότερης ιστορίας μας. Ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλουμε και στη συνάδελφο εκπαιδευτικό κ. Γιακουμάκη Ελένη για τη βοήθειά της στον προγραμματισμό της εκδήλωσης, στη σχεδιάστρια του σχολείου μας κ. Καζούλλη Γεωργία για τη φιλοτέχνηση της όμορφης αφίσας μας και, βέβαια, στον κ. Ατσικνούδα Σπύρο για την πάντα πολύτιμη βοήθειά του στα τεχνικά ζητήματα.

Η ξεχωριστή  ιστορική συγκυρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μάς προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία του αναστοχασμού και της ώριμης αξιολόγησης των επιλογών μας, αυτών που μας εξύψωσαν και μας δόξασαν αλλά και αυτών που μας πλήγωσαν και έφεραν μαρασμό και οπισθοδρόμηση. Μας καλεί να μελετήσουμε υπεύθυνα την πορεία του έθνους μας αυτούς τους δύο αιώνες, χωρίς αυταπάτες και εξιδανικεύσεις, αλλά και χωρίς μεμψίμοιρες και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, και να αναλάβουμε τους νέους αγώνες που ανοίγονται μπροστά μας με ανανεωμένη την πίστη μας στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Η ιστορική μας επέτειος, γεμάτη ισχυρούς συμβολισμούς και πολύτιμα διδάγματα, περιμένει από όλους μας να της δώσουμε το νόημα και το φως που της αξίζει, έτσι ώστε το παρελθόν μας να συνομιλήσει με τις σύγχρονες προκλήσεις. Μας προσκαλεί να οραματιστούμε το μέλλον που επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας και να καταθέσουμε ατομικές και συλλογικές προσπάθειες για την εδραίωση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα ως ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, με στέρεους θεσμούς και ακλόνητη πίστη στις αξίες της αξιοπρέπειας και της ομοψυχίας.

Τιμώντας το παρελθόν μας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον! Ας πορευτούμε ωραίοι ως Έλληνες, περήφανοι ως Έλληνες!  

Φωτογραφίες