Στο πλαίσιο της απόδοσης τιμής στην επέτειο της 7ης Μαρτίου, το σχολείο μας αξιοποίησε τα ψηφιακά εργαλεία του και οργάνωσε στις 5 Μαρτίου, στις 11:30 π.μ., μία ξεχωριστή διαδικτυακή εκδήλωση, που αφορούσε την Εκπαίδευση των Δωδεκανήσιων κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής. 

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός & Δέσποινα Μηνά, Βιολόγος

 

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν κατά αλφαβητική σειρά η Ιακωβίδη Ευτυχία, η Ιωαννίδη Δέσποινα, ο Παναγιωτάς Άγγελος, ο Πρέκας Νικήτας και ο Ψυλλάκης Ανδρέας, που φοιτούν στη Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας. Υπεύθυνη της αφίσας ήταν η κ.  Καζούλλη Γεωργία, Γαφίστρια, ενώ  τα κείμενα επιμελήθηκε η κ. Μεντή Μαρία, Φιλόλογος.

Το νησί της Ρόδου για μία ακόμη φορά γνώρισε ξενική κατοχή, όταν τον Μάιο του 1912 κατελήφθη από τους Ιταλούς. Οι νέοι κατακτητές αρχικά τήρησαν το καθεστώς της εκπαίδευσης που ίσχυε την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Ωστόσο, σταδιακά και συστηματικά στόχευσαν στην ιταλοποίηση των Δωδεκανησίων. Τα μέτρα που έλαβαν οι Ιταλοί κατακτητές στον τομέα της παιδείας επί διοίκησης De Vecci, δηλαδή την επιβολή της ιταλικής γλώσσας ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα σχολεία και το κλείσιμο των σχολείων και των βιβλιοθηκών, υποσκέλιζαν την ελληνική γλώσσα και είχαν στόχο να κάμψουν το ηθικό των Ροδιτών. Το πλήγμα που υφίσταται η παιδεία, μεγάλο, εξαιτίας της απαγόρευσης της ελληνικής γλώσσας και της ιταλικής προπαγάνδας.

Οι μαθητές αναφέρουν πως οι Δωδεκανήσιοι αντιστάθηκαν σθεναρά στην ιταλική φασιστική πολιτική, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό φρόνημα δεν έπαψε ποτέ να θερμαίνει τις ψυχές τους. Αξίζει να αναφερθεί ο σημαντικός ο ρόλος της εκκλησίας και των Κατηχητικών σχολείων, που δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και θρησκεία και επιτέλεσαν έργο υψίστης εθνικής σημασίας, επισημαίνοντας την προσπάθεια για πνευματική αφύπνιση των υπόδουλων Ροδίων. Αξιοσημείωτες ενέργειες, η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, η ίδρυση αθλητικών σωματείων και πνευματικών αγώνων ενάντια στον εξιταλισμό των κατοίκων.

Οι πόθοι και οι αγώνες τους δικαιώθηκαν, όταν στις 7 Μαρτίου 1948, ύστερα από 36 πικρά χρόνια κατοχής, η ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στα όμορφα νησιά μας, σφραγίζοντας την ένταξή τους στην ελληνική επικράτεια ως οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της.

Φωτογραφίες