Στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» η πολύπλευρη διερεύνηση και μελέτη ενός θέματος που άπτεται πολλών γνωστικών αντικειμένων αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εδώ και αρκετά χρόνια. Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μουσικής και της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» παρακολούθησαν μια ανασκόπηση των βιογραφιών μεγάλων μουσουργών και διαπίστωσαν ότι οι λοιμώξεις ήταν πολλές φορές η αιτία θανάτου.

Επιμέλεια: Γιώργος Ξανθόπουλος, Μουσικός

 

Μέσα σε μια περίοδο υγειονομικής αστάθειας, η συστηματική επιστημονική έρευνα και η πρόοδος της φαρμακολογίας αποτελούν τα βασικά όπλα αντιμετώπισης της κρίσης. Ωστόσο, τα λοιμώδη και ιογενή νοσήματα αποτέλεσαν κατά το παρελθόν μία από τις συχνότερες αιτίες θνητότητας, πριν την ανακάλυψη, εξέλιξη και πρόοδο της αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας.

Σπουδαίες μορφές της Ιστορίας, της Τέχνης, των Επιστημών, όπως και εκατομμύρια άλλων ατόμων πέθαναν, πολλοί σε νεαρή ηλικία, από λοιμώξεις ιάσιμες στις μέρες μας.

Μέσα από μια ανασκόπηση των βιογραφιών μεγάλων μουσουργών, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διαπίστωσαν ότι οι λοιμώξεις ήταν πολλές φορές η αιτία θανάτου. Το μουσικό έργο σπουδαίων συνθετών επηρεάστηκε σημαντικά από υγειονομικούς παράγοντες που δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ζωής των μουσουργών, να ακούσουν σπουδαία μουσικά έργα και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς πάνω στα καίρια ζητήματα της πανδημίας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των οπτικοακουστικών μέσων, οι μαθητές συνδύασαν τις πληροφορίες από διαφορετικά γνωστικά πεδία και με ενδιαφέροντα τρόπο εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Στο τέλος, έκαναν την αποτίμησή τους καταγράφοντας με τεκμηριωμένο τρόπο σε ένα σύντομο κείμενο τις εντυπώσεις και τις προτιμήσεις τους για τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που παρακολούθησαν.

Φωτογραφίες