Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναστείλει πολλές από τις δραστηριότητες όπως τις γνωρίζαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τις ακυρώσουμε εντελώς. Στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προάγουμε όχι μόνο γνώση, αλλά αξίες και πολιτισμό. Γι’ αυτό, μετουσιώνουμε τη φετινή συγκυρία σε ευκαιρία και, με γνώμονα πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια όλων, συμμετέχουμε στην 3η διοργάνωση TEDxYouth στη Ρόδο, με θέμα «Φύλλο Πορείας».

 

Το TED (www.ted.com) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TED φιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε μια ολιγόλεπτη ομιλία να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης, με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και τη βελτίωση της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος, αυτές οι ανεξάρτητες κατά τόπους διοργανώσεις που ονομάστηκαν TEDx(τόπος διοργάνωσης), έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TED σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx διοργανώσεις. Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να διοργανώνονται και να απευθύνονται πλέον και από νέους και προς νέους έως 18 ετών στη μορφή των διοργανώσεων TEDxYouth@(τόπος διοργάνωσης).

Το TEDxYouth@Rhodes είναι η ανεξάρτητα διοργανωμένη εμπειρία TED για μαθητές της Ρόδου από μαθητές της Ρόδου και σκοπό έχει να αποτελέσει ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας TED, η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο. Η διοργάνωση του 2021 θα αποτελέσει την 3η διοργάνωση TEDxYouth στη Ρόδο.

Το φετινό θέμα είναι «Φύλλο Πορείας» και αναφέρεται στο πώς κάθε ομιλητής/τρια μέσα από τα βιώματά τους αντιλαμβάνονται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες μιας αυριανής κοινωνίας και πώς αποφασίζουν να χαράξουν κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους γύρω τους. Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει νέους τρόπους ανοικτής, καινοτομικής και αδέσμευτης σκέψης μεταξύ πολιτών μιας τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζοντάς τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ομιλητές μέχρι τώρα προέρχονταν από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού της Ρόδου με διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να μοιραστούν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. Η διοργάνωση εντός του 2021 θα συμπεριλαμβάνει μαθητές από ολόκληρο τον νομό Δωδεκανήσου.

Δεδομένων των συνθηκών πανδημίας, η διοργάνωση θα διαμορφωθεί, ώστε να πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακό περιβάλλον. Επιφυλασσόμαστε, με το ενδεχόμενο χαλαρότητας των μέτρων την Άνοιξη, τα παιδιά να μπορούν να αποδώσουν την ομιλία τους επί σκηνής σε φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα σε αίθουσα εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» μπροστά σε ολιγομελές κοινό. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικότερες δυνατές συνθήκες μαγνητοσκόπησης της ομιλίας τους σε βίντεο.

Εδώ, να σημειώσουμε ότι τα βίντεο των ομιλιών αποτελούν το καθιερωμένο προϊόν κάθε διοργάνωσης TEDx και TEDxYouth, τα οποία με το πέρας κάθε διοργάνωσης και παραγωγής αποστέλλονται στα κεντρικά του TED στη Νέα Υόρκη από όπου και διαχέονται μέσω YouTube στα εκατομμύρια χρηστών του οργανισμού ανά τον κόσμο.

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό διοργανώνεται από τα ίδια τα παιδιά, με την επικουρική συνδρομή παιδαγωγών. Η ομάδα μαθητών-εθελοντών που συμβάλλουν κάθε φορά στην προετοιμασία της εκδήλωσης είναι πολυάριθμή και συνήθως συντονίζεται μερικές εβδομάδες πριν τη διοργάνωση, προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύουν τις ομιλίες.

Ως πρώτο βήμα διοργάνωσης προτείνουμε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω επίσημα βίντεο, αλλά κυρίως τα βίντεο ομιλιών προηγούμενων διοργανώσεων στο YouTube:

Οι επίδοξοι ομιλητές/τριες, για να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους στο 3ο TEDxYouth@Rhodes, θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να στείλουν μέσω email (TEDxYouth@rpschool.gr) ένα βίντεο διάρκειας περίπου 3 λεπτών, στο οποίο θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους και το θέμα της ομιλίας τους, τονίζοντας την κύρια ιδέα τους και γιατί είναι άξια διάδοσης.

Καταληκτική ημερομηνία για υποβολές είναι η 20ή Δεκεμβρίου 2020.

Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συνδράμουν στην διοργάνωση από τον ρόλο του εθελοντή/τριας μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι για τη συμμετοχή σχολείων από όλη τη Δωδεκάνησο και προσβλέπουμε στη δημιουργική συνεργασία μας.

Με θερμούς χαιρετισμούς και ευχές για καλή δύναμη,

Οι διοργανωτές:

Κυριάκος Κυριακούλης: kiriakoulisk@rpschool.gr

Αγγελική Τενέντε: angelatenente@hotmail.com

Λίνα Φιλιππάκη: lina.filippaki@hotmail.com

Μάνος Χατζημαλωνάς: manos@philotimo.org