Βιβλίο αναφορικά με την εκπαίδευση σκύλων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές εξέδωσε ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Jon Garstang, με τίτλο «Οδηγός Θετικής Εκπαίδευσης Κατοικιδίων», το οποίο μάλιστα έλαβε την έγκριση του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διδάσκεται. Το πιλοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα είχε ξεκινήσει από το νησί της Ρόδου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

 

Ο κ. Jon Garstang, που είναι συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, κατάφερε στις αρχές του έτους να δημιουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ξεκινώντας από το νησί της Ρόδου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», όπως δημοσιεύθηκε και σε παλαιότερο άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Πλέον, ο κ. Jon Garstang εξέδωσε βιβλίο αναφορικά με την εκπαίδευση σκύλων, με τίτλο «Οδηγός Θετικής Εκπαίδευσης Κατοικιδίων». Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές και μάλιστα έλαβε την έγκριση του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διδάσκεται.

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με επισκέψεις μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα, κατά τα οποία εκτέθηκαν στα παιδιά σημαντικά θέματα, όπως η φιλοζωία και καλή διαχείριση των ζώων, η γλώσσα του σώματος και η δουλειά των τοπικών φιλοζωικών καταφυγίων. Τα μαθήματα ενσωματώνουν, επίσης, τη διδασκαλία «ήπιων δεξιοτήτων», όπως η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων, η υπομονή και η αντιμετώπιση συναισθημάτων.

Ο Jon επέλεξε διάφορα σκυλιά από το τοπικό φιλοζωικό καταφύγιο, για να επιδείξει τη δουλειά που γίνεται εκεί και για να κάνει τις ιστορίες τους πιο πραγματικές στα παιδιά.

Ο ίδιος βρισκόταν χρόνια στη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους για το πώς πρέπει να φροντίζουν τους σκύλους τους, ενώ μάλιστα είχε και καταφύγιο σκύλων για 10 χρόνια στο Λονδίνο, και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο νησί μας.

Σύντομα πρόκειται να πάει σε σχολεία της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του με τους μαθητές, ενώ ο ίδιος θέλει, έπειτα  από τη δημιουργία του βιβλίου και μιας ταινίας μικρού μήκους, να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πηγή πληροφοριών, για τα καταφύγια όπου θα μπορούν να βρουν διάφορες μελέτες και παραδείγματα ιστοριών επιτυχίας παγκοσμίως, όπως το πώς και γιατί κάποιοι μέθοδοι λειτουργούν καλύτερα. Να διαθέτει, στην ουσία, πρακτικές συμβουλές όσον αφορά την προετοιμασία του σκύλου για τη μετεγκατάστασή του στο νέο του σπίτι καθώς και πληροφορίες για τη διατροφή του ζώου.

Η αγάπη του για τα ζώα και ιδιαίτερα για τους σκύλους τον ώθησαν στο να θέλει να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του εν λόγω project στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών παιδιών, χτίζοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους και την αυτοπεποίθησή τους, χρησιμοποιώντας πάντα τον σκύλο ως μέσο, είτε με εθελοντισμό είτε με εργαστήρια και παιχνίδια.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/447541/odhgos-gia-thn-ekpaideysh-katoikidiwn-gia-paidia