Τι είναι η δωρεά οργάνων; Πότε και κάτω υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιείται η μεταμόσχευση οργάνων; Μπορούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος να μεταμοσχευθούν;

Επιμέλεια: Μαρία Τόλη, Μαθηματικός

 

Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Η παρουσίαση έγινε από την κ. Άννα Τζόκα, Συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και τον κ. Αλέξανδρο Μωρέλλα, Υπεύθυνο Προγράμματος Υγείας και Υπεύθυνο Μέσων Υγείας στο Ίδρυμα Ωνάση.

Αρχικά, έγινε μια μικρή αναφορά στην ίδρυση, την πορεία και τη μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια, με έναν πολύ ευχάριστο και κατανοητό τρόπο για μαθητές αυτής της ηλικίας, παρουσιάστηκαν όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος (πνεύμονες, ήπαρ, μάτι, λεπτό έντερο, καρδιά, νεφρός, πάγκρεας, μυελός των οστών) καθώς και οι λειτουργίες που επιτελούν αυτά . Εκεί, τονίστηκε η σπουδαιότητα του κάθε οργάνου για την ομαλή καθημερινή μας ζωή.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών και αναπτύχθηκε συζήτηση, στην οποία επισημάνθηκε η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών μιας ομάδας χειρουργών καθώς και το πόσο πολύτιμη είναι η δωρεά των ζωτικών οργάνων.

Ευχαριστούμε την κ. Τζόκα και τον κ. Μωρέλλα που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους μαζί μας γύρω από το ανθρώπινο σώμα, μας δίδαξαν ορισμένα μυστικά της λειτουργίας των συμπαγών οργάνων και μας εξοικείωσαν με την έννοια της δωρεάς οργάνων.

Φωτογραφίες