Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», παράλληλα με το πρόγραμμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων, έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν, μεταξύ άλλων, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με τίτλο «Ιδεολόγιον». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου να επεξεργαστούν με ειδικούς – ομιλητές ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ανταλλάσσοντας ιδέες και αντιπαραβάλλοντας επιχειρήματα. 

Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήσαμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο πλαίσιο της επετείου για το Πολυτεχνείο. Σε αυτό είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε διαδικτυακά έναν εκλεκτό προσκεκλημένο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τη συμμετοχή του στη σχολική μας εκδήλωση. Ο κύριος Κώστας Κωστής*, διαπρεπής πανεπιστημιακός και έγκριτος καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδέχτηκε με προθυμία την πρόσκλησή μας.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν κατά αλφαβητική σειρά η Γιακουμάρου Κωνσταντίνα, ο Καρίκης Γιάννης, ο Παπαγεωργίου Κοσμάς, η Παπακαλοδούκα Μυρτώ, η Σακελλάρη Μαρία, ο Τζεδάκης Κωνσταντίνος και η Τσιάτη Σταυρούλα, που φοιτούν στην Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας και συμμετείχαν στις ερωτήσεις που απηύθυναν στον προσκεκλημένο μας. Στην επιμέλεια της αφίσας υπεύθυνη ήταν η κ.  Καζούλλη Γεωργία, ενώ υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης ήταν ο κ. Ατσικνούδας Σπύρος. Συντονιστές εκπαιδευτικοί της σχολικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Αναγνωστάκης Ευριπίδης, ο κ. Αντωνούρης Νίκος, η κ. Γιακουμάκη Ελένη, ο κ. Δεληγιαννάκης Μάνος, η κ. Μεντή Μαρία και η κ. Παπακωνσταντίνου Ειρήνη.

Ο κ. Κωστής δέχτηκε με χαρά να καταθέσει τις πολύτιμες γνώσεις του και να συνδιαλεχθεί με τους μαθητές του σχολείου μας, απαντώντας σε ερωτήματά τους. Αρχικά, ο έγκριτος καθηγητής διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πραξικόπημα συνταγματαρχών, το οποίο οδήγησε σε μία ήπια δικτατορία, συγκριτικά με ανάλογα απολυταρχικά καθεστώτα που είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες εκείνη την περίοδο. Σε ερώτηση που αφορούσε τη στάση των Ελλήνων πολιτών και την αδυναμία αντίδρασής τους πιο νωρίς, ο κ. Κωστής απάντησε πως δεν υπήρξε καμία μαζική συμμετοχή, γιατί οι περισσότεροι Έλληνες κυριεύονταν από φόβο, σε αντίθεση με τους νέους, οι οποίοι συνήθως είναι πιο τολμηροί.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα κατά την περίοδο της Δικτατορίας, ο κ. Κωστής επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν εσωστρεφής και απομονωμένη από την Ευρώπη εκείνη την περίοδο, αφού η ίδια η κυβέρνησή μας αποφάσισε να αποχωρήσει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους συμμετείχε μέχρι τότε. 

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Κωστή σχετικά με το θρυλικό σύνθημα των φοιτητών της εποχής «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και σε ποιον βαθμό θεωρεί ότι οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έχουν υλοποιήσει το αίτημα αυτό, ο προσκεκλημένος απάντησε ότι το αίτημα έχει υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το στάδιο της στέρησης και της πείνας. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στη σύνδεση της τελευταίας Δικτατορίας που επιβλήθηκε στη χώρα μας με τη διχοτόμηση της Κύπρου και ο κ. Κωστής τόνισε τα λάθη που έγιναν εκείνη την κρίσιμη περίοδο, που ευνόησαν την τουρκική πλευρά.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής κατέκρινε τα επεισόδια βίας και βανδαλισμών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, εκθειάζοντας την αξία της δημοκρατίας και χαρακτηρίζοντάς την ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που δεν πρέπει να το θέτουμε σε κίνδυνο. Επικαλούμενος και μία φράση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής τόνισε πως «Δημοκρατία δεν είναι μόνο ελευθερία, αλλά και κοινωνική ευθύνη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο εκλεκτός προσκεκλημένος ανέφερε πως η πολιτική εμπειρία της Επταετίας δεν μας έχει κάνει πιο σοφούς και ώριμους πολιτικά για την εκτίμηση των αγαθών της Δημοκρατίας. Η διαδικτυακή συζήτηση ολοκληρώθηκε με συμβουλές του κ. Κωστή προς τους μαθητές που θέλουν να συνδυάζουν τις αθλητικές επιδόσεις με τις σχολικές, όντας ο ίδιος πρωταθλητής στο δέκαθλο στη σχολική ηλικία, αφού ερωτήθηκε σχετικά.

Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Ο κ. Κωστής, με την αμεσότητα και την απλότητά του, ταυτόχρονα με την εγκυρότητα και την αμεσότητα του λόγου του, έλυσε όλες τις απορίες των μαθητών μας και ξεκαθάρισε ποιοι είναι μύθοι και ποια είναι η πραγματικότητα εκείνης της περιόδου. Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκλησή μας.

Φωτογραφίες

*Βιογραφικό του κ. Κώστα Κωστή

Ο Κώστας Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε οικονομικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ιστορία στην Ecole des hautes en sciences socials (Παρίσι), όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα Economie agricole et banque agraire. Aspects de l’économie de la Grèce entre les deux guerres, 1919-1927. Το 1990 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1988 μέχρι το 2003, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος από το 2001-2003. Από το 2004 είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Τομέα Οικονομικής Ιστορίας. Από το 2006 μέχρι το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών για τη Νεώτερη και Σύγχρονη Ελλάδα της Ecole des hautes en sciences socials (Παρίσι). Είναι μέλος της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank.

Μεταξύ των δημοσιευμάτων του περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες: Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Η ιστορία του «Αλουμινίου της Ελλάδος», εκδ. Πόλις, Αθήνα 2013, «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας».  Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους, 18ος – 21ος αιώνας, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2013, “La paix introuvable: le cas grec”, St. Audouin – Rouzeau et Chr. Prochasson, Sortir de la Grande Guerre. Le monde et l’après 1918, Tallandier, Paris 2008, «The formation of the state in Greece, 1830-1914», in F.Birtek and Th. Dragonas (eds), Citizenship and the Nation – State in Greece and Turkey, Routledge, Oxon 2005, σε συνεργασία με Γ. Κωστελένο, Ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 1914-1940, Αθήνα 2004, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1995. Έχει επιμεληθεί, επίσης, διάφορους συλλογικούς τόμους, όπως σε συνεργασία με Σ. Πετμεζά (επιμέλεια),

 Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τον 19ο αιώνα (1830-1914), Αθήνα 2006 και Modern Banking in the Balkans and West-European Capital, 19th – 20th ce., Ashgate-Scolar Press, Aldershot 1998.