Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει Μαθητικό Διαγωνισμό-Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις». Οι συμμετοχές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε ο διαγωνισμός να μπορεί να διεξαχθεί διαδικτυακά. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν δεκτές έως τις 23 Οκτωβρίου 2020.

 

Όλες οι ομάδες του διαγωνισμού, μαθητές και εισηγητές, παραλαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και σε περίπτωση βράβευσής τους, την αντίστοιχη βεβαίωση για το βιογραφικό τους σημείωμα και οιαδήποτε χρήση.

Για την περίοδο 2019-2020, το θέμα του Φεστιβάλ που προτείνεται για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  είναι το εξής: «Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν “Από την γη στη Σελήνη” και οι επιστημονικές αναζητήσεις του 19ου αιώνα».

Ο διαγωνισμός ενεργοποιείται με τη νέα σχολική χρονιά με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο χώρος διεξαγωγής, η ημερομηνία αποστολής περιλήψεων και ο τρόπος συμμετοχής αναφέρονται παρακάτω.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Πολύμνια», με διοικητικό υπεύθυνο τον σκηνοθέτη Κωστή Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο των δράσεων επιστήμης και τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη νοητική και πολιτισμική ανάπτυξη των νέων, και θεωρώντας ότι ο μύθος είναι η πιο αρχέγονη διαδικασία μετάδοσης γνώσεων που διεγείρει παράλληλα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, διοργανώνουν το «1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης».

Σκοπός του διαγωνισμού:

Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που, εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση, θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης, της φιλοσοφίας και άρα και της ηθικής. Στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις».

Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός θα έχει διαφορετική θεματολογία, εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης σχετιζόμενο με ένα κεφάλαιο της Επιστήμης.

Τα Σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα αναρτηθεί από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, όπου θα περιέχονται εναύσματα για την διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών μέσα από την Τέχνη.

Ύστερα από τα νέα δεδομένα που επιβάλλονται λόγω Covid19, με πείσμα και όρεξη ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και ο Διαγωνισμός-Φεστιβάλ «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις» θα διεξαχθεί κανονικά κάτω από νέες συνθήκες.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ώστε ο διαγωνισμός να μπορεί να διεξαχθεί διαδικτυακά.

Τα έργα μπορεί να είναι ατομικά ή και ομαδικά (Μπορούν να προκύψουν από συνεργασία μαθητών διαφορετικών τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης ή ακόμη και από τη συνεργασία σχολείων της ίδιας περιφέρειας).

Κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται από ένα κείμενο 300 λέξεων για την ατομική και 500 λέξεων για την ομαδική, όπου θα αναπτύσσονται το σκεπτικό, τα κίνητρα και  τα συναισθήματα που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου.

Η παρουσίαση μπορεί να περιέχει και θεατρικά δρώμενα, μουσική, κείμενα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την αναπαράσταση του σκεπτικού που οδήγησε στη δημιουργία του έργου.

Η κάθε συμμετοχή θα αποτελείτε από ένα βίντεο μέγιστης διάρκειάς 20 λεπτών και θα διαρθρώνεται σε τρία στάδια.

1⁰ Στάδιο: εισαγωγή στην ιδέα και την έμπνευση.

2⁰ Στάδιο: το κύριο θέμα και η ανάλυση ή παρουσίαση του έργου.

3⁰Στάδιο τρίτο επίλογος και αποφώνηση συμμετεχόντων και εισηγητών.

Σημείωση: Σχετικά για τα έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Πηλού, Αγγειοπλαστικής, Κατασκευή Μακέτας και Collage φωτογραφιών, οι συμμετοχές μπορούν είτε να καταγράψουν τα στάδια δημιουργίας του έργου τους ή να επενδύσουν με μουσική, λόγο/ποίηση, τραγούδι κ.λπ., συνδυάζοντας και άλλα πεδία της τέχνης.

Οι συμμετοχές των σχολείων μπορούν να προέρχονται από όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως:

-Ζωγραφική

-Γλυπτική

-Πηλός

-Αγγειοπλαστική

-Κατασκευή Μακέτας

-Θεατρικό παιχνίδι

-Θεατρικό δρώμενο-παράσταση

-Χορός

-Μουσική

-Ποίηση

-Σενάριο

-Video clips

-Animation

-3D printing

-Collage φωτογραφιών

-Ολογράμματα

-Java applets, κ.λπ.

Σκοπός του θεσμού του Φεστιβάλ «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις»:

Σε κάθε ετήσιο Διαγωνισμό θέμα του Φεστιβάλ θα ορίζονται και συναφή θέματα από την επιστήμη (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία), την ιστορία και την τέχνη.

Στους συμμετέχοντες θα δίδονται με κλήρωση δώρα καθώς και ψηφιακή αναμνηστική «πλακέτα» ειδικά φιλοτεχνημένη. Σε ειδικές ημερίδες, στο τέλος της υλοποίησης της εικαστικής έκφρασης, θα γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων έργων (με απονομή βραβείων) στις Πρωτεύουσες των Γεωγραφικών  Περιφερειών. Τα έργα που θα προκριθούν ανά πόλη, θα παρουσιασθούν σε μεγάλο Φεστιβάλ, σε χώρο εκδηλώσεων. Αφήνεται ανοικτή η προοπτική για διεθνή εμβέλεια.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος: έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Δηλώσεις συμμετοχής: έως 23 Οκτωβρίου 2020.

Βραβεύσεις (με πιθανότητα αλλαγής ημ/νιών): 15 Νοέμβρη 2020.

Συνεργαζόμενοι φορείς ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ελληνογερμανική Αγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα γραφεία της Ε.Ε.Φ.: τηλ.: 2103635701 – 2103610690 / Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 19:00 καθημερινές.

Γραμματειακή υποστήριξη: Δήμητρα Ζωγοπούλου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: eefdia@yahoo.gr <mailto:eefdia@yahoo.gr>

Συντονισμός δράσης: Δημητρόπουλου Βάσω –  κιν.:  6948507322

Υπεύθυνοι  δράσης: Φιλντίσης Παναγιώτης – κιν.: 694956021 & Κώστας Παπαϊωάννου – κιν.: 6974107868