Ποια είναι τα πρόσωπα που ακούραστα κάνουν τα χατίρια στα παιδιά, γνωρίζουν να μαγειρεύουν τέλεια το αγαπημένο τους φαγητό και κλαίνε από ευτυχία στις χαρές της οικογένειάς τους; Μα, φυσικά, οι γλυκύτατες γιαγιάδες και οι δυναμικότατοι παππούδες, πρόσωπα αξιαγάπητα στις ζωές όλων μας, στα οποία αφιερώθηκε το πρόγραμμα της Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων την περασμένη Πέμπτη 1 Οκτωβρίου.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων γιορτάζεται από το 1990 κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, όταν καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. Τα Εκπαιδευτήριά μας, σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις», τίμησαν τη μέρα αυτή με μία εκλεκτή προσκεκλημένη, την κ. Θεοδοσία Βελεγράκη, ψυχολόγο και υπεύθυνη του κέντρου ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια «Αρσινόη» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πανάκεια»

Οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Βελεγράκη και να λάβουν πολύτιμα ερεθίσματα για τον διευρυμένο ρόλο και τις δυνατότητες των ηλικιωμένων ανθρώπων στην εποχή μας. Η κ. Βελεγράκη, αφού αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της τρίτης ηλικίας και στις αλλαγές στο σώμα και στα συναισθήματά των ηλικιωμένων, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τα άτομα νεαρότερης ηλικίας αλλά και με διάθεση κατανόησης και αγάπης, καθώς η γόνιμη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και στην προώθηση της αλληλεγγύης.  

Παράλληλα, επισήμανε τις πολλαπλές ωφέλειες από την επικοινωνία με τους ηλικιωμένους, καθώς είναι τα πρόσωπα που μεταβιβάζουν ανεκτίμητα μαθήματα πείρας, ιδεών και σκέψης, διασώζουν τον θεσμό της οικογένειας, συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην αγορά εργασίας.

Η προσκαλεσμένη μας διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και εκπαιδευτικών με την παραστατικότητα του λόγου της και την ευρηματικότητα της παρουσίασής της, με αποτέλεσμα, μετά το τέλος της ομιλίας, να ακολουθήσουν ερωτήσεις των μαθητών μας, οι οποίες  απαντήθηκαν με σαφή και κατατοπιστικό τρόπο από την ίδια.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βελεγράκη για τη δυνατότητα που έδωσε στους μαθητές μας να σκεφτούν με περισσότερες οπτικές την παρουσία της Τρίτης Ηλικίας στη σύγχρονη εποχή. Το μήνυμα της ομιλίας της παραμένει διαχρονικό και βαθιά ανθρώπινο: με την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα, ο άνθρωπος μπορεί σε κάθε ηλικία να είναι δημιουργικός, παραγωγικός και χαρούμενος.   

Φωτογραφίες