Μια εξαιρετικής ποιότητας συναυλία με σπουδαίους καλλιτέχνες θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ και συγκεκριμένα στο επιβλητικό παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

 

Αυτή τη χρόνια το Pro Musica Rhodos με ενθουσιασμό παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη μοναδική ατμόσφαιρα και πλούσια ιστορία του νησιού της Ρόδου, ένα πρόγραμμα με μουσική μυστηριωδών πριγκίπων, μυθικών βασιλέων, ιπποτών σωτήρων και παθιασμένων εραστών.

Το Pro Musica Rhodos ξεκίνησε ως φεστιβάλ, ωστόσο λόγω περιορισμένων πόρων από τις αρχές πέρυσι και φέτος πραγματοποιείται μόνο μία συναυλία, με στόχο τη διατήρηση ποιότητας και των διεθνών στάνταρ που τέθηκαν την πρώτη χρονιά. Παίρνοντας έμπνευση από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στόχο αποτελεί η εκδήλωση αυτή να εμφυσήσει μια νέα πνοή σε αυτά, μέσω συναυλιών, masterclasses και ίσως στο μέλλον εικαστικών εκθέσεων. 

Εμπνευστής και διοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων, είναι ο Ρόδιος Αλέξανδρος Βελώνης, ένας ταλαντούχος πιανίστας και μαέστρος, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», του οποίου οι σπουδές και η διαμονή στο εξωτερικό γέννησαν την επιθυμία να προσφέρει στην πατρίδα του τις γνώσεις, το ταλέντο του, αλλά και την εμπειρία που έχει αποκομίσει από αντίστοιχες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις.

Στη συναυλία θα συμμετάσχει ο διάσημος Γερμανός τενόρος Μπενζαμίν Μπρανς. Πρόκειται για έναν εκ των διασημότερων τενόρων, οι εμφανίσεις του οποίου καλύπτουν τα πλέον γνωστά λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο. 

Ο Αλέξανδρος Βελώνης 
Ο Αλέξανδρος Εμμανουήλ Βελώνης γεννήθηκε στο νησί της Ρόδου, γόνος του χρυσοχόου, ζωγράφου και γλύπτη Δημητρίου και της χαράκτριας Αικατερίνης.

Έλαβε την πρώτη του μουσική εκπαίδευση στη Ρόδο, αν και οι εντατικές του σπουδές ξεκίνησαν με την άφιξή του στην Αθήνα το 2009. Εδώ σπούδασε με τον Ρώσο πιανίστα Valery Ismagilov και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, αισθητική της μουσικής και μουσικολογική έρευνα με τον Κωνσταντίνο Καράμπελα-Σγούρδα.

Είχε την τύχη να σπουδάσει, επίσης, με τη μεγάλη πιανίστα και παιδαγωγό Manona Freeman-Παπαδάκη, κόρη του θρυλικού Woldermar Freeman, καθηγητή της Gina Bachauer. Τον Μάιο του 2010 έλαβε μέρος στον απαιτητικό Δεύτερο Διεθνή  Διαγωνισμό Πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα (κατηγορία junior), από τον οποίο απέσπασε την ειδική διάκριση υποσχόμενου καλλιτέχνη. Εν συνεχεία, τον  Δεκέμβριο του 2011, έλαβε το βραβείο-υποτροφία Gina Bachauer Junior, από το  Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer. Το ίδιο έτος έλαβε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με άριστα παμψηφεί και το 2013 το Πτυχίο Αντίστιξης και πάλι με άριστα παμψηφεί, πριν μετοικήσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει με τον Βρετανό πιανίστα  Graham Fitch.

Τον Ιανουάριο του 2014 έλαβε ένα χορήγημα από τον διακεκριμένο Αμερικανό πιανίστα Professor Ray Luck για να σπουδάσει μαζί του για είκοσι ημέρες στη Φλόριντα. Το ίδιο έτος έγινε μαθητής του διάσημου παιδαγωγού Heribert Koc,h με τον οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές το 2017, λαμβάνοντας με διάκριση το Licentiate Piano Recital Diploma του Trinity College of Music, του Λονδίνου.

Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος σε σειρά σεμιναρίων και masterclasses από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες: France Clidat (Γαλλία), Ray Luck (Η.Π.Α.),  Heribert Koch (Γερμανία), Alberto Portugheis (Ην. Βασίλειο – Αργεντινή), Ruth Nye (Ην. Βασίλειο) Heyound Park (Γαλλία), Γιώργος Χατζηνίκος (Ελλάδα – Ην. Βασίλειο).

To 2016 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο στην Ελλάδα, μια μουσικολογική διήγηση, υπό τον τίτλο Giacomo Meyerbeer: Η εποχή του και η Grand Opèra. Ως σολίστας έχει εμφανιστεί στη σκηνή διαφόρων γλαφυρών χώρων, όπως το  Αχίλλειον (Παλάτι της Αυτοκράτειρας Σίσυ) στην Κέρκυρα, το Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών, το Σαρόγλειον Μέγαρο (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην Αθήνα, το Wales Millennium Centre στο Cardiff, το Wesley Chapel και τη St. Brides Church στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων.

Τον Αύγουστο του 2017 βραβεύτηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προσφορά του στις τέχνες, μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής – Pro Musica Rhodos, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.
Αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις σπουδές του ιδιωτικά στη διεύθυνση ορχήστρας με τον περίφημο Γερμανό μαέστρο Prof. Florian Ludwig.

Ο τενόρος Benjamin Bruns
Ο Benjamin Bruns ξεκίνησε τη λυρική του καριέρα ως άλτο σολίστας στη χορωδία αγοριών της γενέτειράς του, το Αννόβερο. Μετά από τέσσερα χρόνια ιδιωτικών μαθημάτων με τον Prof. Peter Sefcik, σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου στο Αμβούργο με την Kammersängerin Renate Behle. Ενώ ήταν ακόμη μαθητής, του προσφέρθηκε ένα μόνιμο συμβόλαιο από το Θέατρο της Βρέμης. Μια θέση που του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο σε πρώιμο στάδιο. Ακολούθησε ένα παρόμοιο συμβόλαιο με την Όπερα της Κολωνίας. Το επαγγελματικό του ταξίδι τον οδήγησε μέσω της Κρατικής Όπερας της Δρέσδης (Semperoper) στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, όπου ήταν μέλος του Ensemble μέχρι το 2020.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ρόλους, όπως Belmonte (Η Απαγωγή απο το Σεράι / Die Entführung aus dem Serail), Tamino (Μαγικός Αυλός / Zauberflöte), Don Ottavio (Don Giovanni), Ferrando (Così fan tutte), Camille de Rosillon (Η Εύθυμη Χήρα / The Merry Widow), Loge (Χρυσός του Ρήνου / Das Rheingold), David (Οι Αρχιτραγουδιστές τις Νυρεμβέργης / Die Meistersinger von Nürnberg), Erik και Steuermann (Ο Ιπτάμενος Ολλανδός / Der Fliegende Holländer), Lysander (Όνειρο Θερινής Νυκτός του Britten / Britten’s A Midsummer Night’s Dream), Πρίγκιπας Ramiro (Η Σταχτοπούτα / La Cenerentola), Boris Grigojevič (Janaček’s Kátja Kabanová) καθώς και οι Ιταλοί τενόροι στις όπερες του R. Strauss (Capriccio και Rosenkavalier / Ο ιππότης του Ρόδου). Από τότε έκανε το ντεμπούτο του το 2012 στο Bayreuth τραγούδησε τον Steuermann για πέντε σεζόν.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει:
Wolfgang Amadeus Mozart
Fuor del mar
Dalla sua pace
Il mio tesoro

Richard Strauss
Zueignung 

Robert Schumann
Widmung 

Franz Lehár
Dein ist mein ganzes Herz 

Richard Wagner
Gralserzählung / In Fernem Land

Gaetano Donizetti
Una furtiva lagrima 

Giuseppe Verdi
La Donna è mobile 

Giacomo Puccini
Nessun Dorma

 

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/441920/mia-exairetikh-synaylia-klasikoy-tragoydioy-sth-rodo-me-spoydaioys-kallitexnes