Την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα ενδιαφέρον «Ιδεολόγιον». Ο κ. Γιώργος Κατσαδώρος, αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε το θέμα «Ο Αίσωπος: Μια επαναστατική μορφή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο».

 

Αυτή την εβδομάδα, προσκεκλημένος μας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Κατσαδώρος. Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Ο Αίσωπος: Μια επαναστατική μορφή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο».

Ο Γιώργος Κατσαδώρος στα ιδιαίτερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, εκτός από γενικότερα λαογραφικά ζητήματα, στρέφεται κυρίως γύρω από τη διάχυση του λαϊκού πολιτισμού, ιδίως της λαϊκής λογοτεχνίας, στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και την αξιοποίηση της διδασκαλίας του στην εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις ή ως κριτής σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Πολλά ερωτήματα προέκυψαν από τον τίτλο του θέματός μας. Τι δουλειά έχει ο Αίσωπος αυτήν την εποχή; Γιατί οι μύθοι του αποτελούν υλικό σε σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ζητήματα και πώς επηρεάζουν αποφάσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών; 

Αυτά και άλλα πολλά συζήτησε ο κ. Κατσαδώρος με μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε ένα talk show διάρκειας 50 λεπτών.