Οι δυσκολίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στην παγκόσμια συνεργασία σχολείωνΗ χρήση της τεχνολογίας ανοίγει τα σύνορα κάθε χώρας και μας φέρνει πιο κοντά, ακόμα και αν μένουμε σπίτι.

Επιμέλεια: Φωτεινή Βεργούλλη, Μαθηματικός & Κατερίνα Κυριακούλη, Φυσικός

 

Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, όταν τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ταξίδεψαν στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων, με θέμα Enriching Humanity through Innovation and Entrepreneurship που διοργάνωσε το Norwood Morialta High School, έπειτα από σχετική πρόσκληση που δεχτήκαμε. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από το σχολείο μας με τετραμελή ομάδα, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Λυκείου Νεφέλη Μάλλιου, Ειρήνη Καβάσιλα, Μαίρη Λουλούδη και Αλέξια Λουκάκη. Τις μαθήτριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Παρασκευή Ζάχου, φιλόλογος, και Φωτεινή Βεργούλλη, μαθηματικός. Στην επίσκεψή μας αυτή γνωριστήκαμε με σχολεία από όλο τον κόσμο (Αμερική, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία) και κάποια από αυτά μάς απέστειλαν νέες προσκλήσεις για αλληλεπίδραση.

Ένα από αυτά τα σχολεία είναι το Liceo Vivona, το οποίο βρίσκεται στη Ρώμη, στη γειτονική μας Ιταλία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, ξεκινήσαμε ένα project με θέμα τη «Ρητορική στην Αρχαία Ρώμη και Ρόδο» και προγραμματίζαμε να παρουσιάσουμε τις εργασίες μας με τους μαθητές μας σε επισκέψεις στις δύο πόλεις.

Επιπλέον, το Liceo Vivona διοργανώνει το European Festival κάθε χρόνο, το οποίο φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 13/5/2020 με τη συμμετοχή σχολείων όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στα σχολεία αυτά, είναι και το «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Η συνάντηση αυτή στόχευε στην ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών για τα παγκόσμια εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και για τις προοπτικές διεθνών συνεργασιών μεταξύ σχολείων από διαφορετικές χώρες. Επίκεντρο των συζητήσεων θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και η «Ευρώπη πέρα ​​από την Ευρώπη» καθώς και η συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα που ενθαρρύνουν τις σχέσεις με άλλα ξένα σχολεία.

Οι δυσκολίες, όμως, που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα των χωρών, καθιστώντας τη φυσική παρουσία αδύνατη σε αυτό το ευρωπαϊκό φεστιβάλ.

Δεχόμαστε, λοιπόν, μια νέα πρόσκληση από το Liceo Vivona για την εικονική συμμετοχή μας στο Europe Day 2020”, που είναι προσβάσιμο από τις 9/5/2020 στο website του σχολείου τους. Οι δυσκολίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στην παγκόσμια συνεργασία και με τη συμμετοχή αυτή κάθε σχολείο περιγράφει τον τρόπο που αντέδρασε στην περίοδο της πανδημίας και διατήρησε την επαφή του με τους μαθητές.

Η χρήση της τεχνολογίας ανοίγει τα σύνορα κάθε χώρας και μας φέρνει πιο κοντά, ακόμα και αν μένουμε σπίτι.

Η συμμετοχή του «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε αυτή την εικονική συνάντηση έγινε με την αποστολή ενός βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω:

 

 

Συμμετοχές άλλων σχολείων μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Liceo Vivona:

https://www.liceovivona.edu.it/