Τα οφέλη της σωστής διατροφής

 

Η ισορροπία και το μέτρο στην επιλογή των φαγητών ενισχύουν σημαντικά την απόδοση του μαθητή στο διάβασμα, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση, στην αύξηση ενέργειας, στην απομνημόνευση αλλά και στην αυτοσυγκέντρωση. «Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού».

  • Κατανάλωση άφθονου νερού, µικρά και τακτικά γεύµατα για σταθερό επίπεδο σακχάρου-ενέργειας. Πρέπει να καταναλώνονται µικρά γεύµατα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο µαθητής να µην αισθάνεται ούτε το αίσθηµα της πείνας, ούτε το αίσθηµα του υπερκορεσµού.
  • Ιδιαίτερα σηµαντικός είναι ο ρόλος του πρωινού. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο, γιατί παρέχει στον οργανισµό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξηµένη µνήµη και καλύτερη συγκέντρωση. Ένα καλό πρωινό µπορεί να περιλαµβάνει κάποιο γαλακτοκοµικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι ή κρέµα), ένα αµυλούχο τρόφιµο (δηµητριακά πρωινού, ψωµί ή φρυγανιές, σπιτικό κέικ), φρούτο ή χυµό, µέλι ή µαρµελάδα, σε µέτρια ποσότητα, ώστε να µην επιβαρύνεται το στοµάχι. Την ηµέρα των εξετάσεων, σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει ο µαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις του µε άδειο στοµάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και δεν θα µπορέσει να αποδώσει τα µέγιστα, αλλά ούτε και να φάει όµως υπερβολικά.
  • Εξίσου σηµαντικά είναι και τα ενδιάµεσα γεύµατα (πρόγευµα και απογευµατινό), καθώς µετριάζουν την πείνα και προσφέρουν επιπλέον ενέργεια κατά τις πιο σηµαντικές ώρες του διαβάσµατος. Ιδανικά σνακ είναι τα φρούτα, τα γλυκά κουταλιού, τα γαλακτοκοµικά και τα δηµητριακά.
  • Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί τόσο στους μαθητές, όσο και στους γονείς τους, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων να ακολουθείται οποιουδήποτε είδους δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς προκαλούνται ευκολότερα εκνευρισμός, ευερεθιστότητα, κόπωση και παρατηρούνται μειωμένη συγκέντρωση, μνήμη και γενικότερα περιορισμένη απόδοση στο διάβασμα.
  • Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση του μαθητή. Είναι προτιμότερο η προηγούμενη ημέρα να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και αγαπητό στο παιδί φαγητό, που θα του προσφέρει ευχαρίστηση και θα του «ανεβάσει» τη διάθεση. Η επιλογή του φαγητού είναι καλό να γίνει από τον ίδιο το μαθητή, με τη διακριτική καθοδήγηση της μητέρας, καθώς είναι σημαντικό να είναι γευστικό αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ιδιαίτερα πικάντικο και βαρύ, ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει την τελευταία αυτή ημέρα το διαιτολόγιο να περιλαμβάνει κάποιο φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή, ακόμα και αν είναι «δυναμωτικό»! Επιπλέον, πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε καινούργιο φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το ίδιο το παιδί, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.
  • Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα «βαρύ» βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και τη ξεκούραση του μαθητή και κατ’ επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.
  • Την ημέρα πριν από τις εξετάσεις, η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος (π.χ. redbull) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί.
  • Tα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα βοηθούν μεν στην πνευματική λειτουργία, πλην όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη και μπορούν να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής. Αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την πρόσληψη τροφών.
  • Η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, προστατεύει τον οργανισμό από το στρες και παράλληλα είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καροτίνη Β, βοηθά κι αυτή τον οργανισμό, όταν αντιδρά στο στρες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι γνωστές και ως… βιταμίνες αντιστρές.
  • Η μαύρη σοκολάτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι μπανάνες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αγχολυτικά (αλλά με μέτρο!!!).