Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμπληρώνουν δεκαεπτά έτη ενεργού παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Ρόδου. Περιλαμβάνουν Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουν καθιερωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, ως ένα ξεχωριστό ιδιωτικό σχολείο, αφενός για τις διακρίσεις των μαθητών τους στον εκπαιδευτικό τομέ, αφετέρου για τις πρωτοβουλίες και την επιτυχημένη συμμετοχή τους σε ποικίλες εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν σχεδιάσει και υλοποιούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων που απευθύνονται στους μαθητές τους. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει τα εξ αποστάσεως μαθήματα από την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 και θα συνεχιστούν όλη την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Τα μαθήματα αυτά αφορούν σε μαθητές όλων των τάξεων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως καταδεικνύεται το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής και ανταπόκρισης των μαθητών καθώς και από τα σχόλια μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Στις τάξεις της Προσχολικής Αγωγής και στις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου τα μαθήματα υλοποιούνται με τη μέθοδο της «ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Σε αυτή δεν απαιτείται η ταυτόχρονη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Επίσης, οι μαθητές δεν είναι ανάγκη να είναι συνδεδεμένοι την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να επεξεργάζονται το εκπαιδευτικό υλικό. Ειδικότερα, εφαρμόζεται η «συνεργαζόμενη ασύγχρονη εκπαίδευση», όπου ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές επικοινωνούν ασύγχρονα μεταξύ τους, οι μαθητές μελετούν στον δικό τους χρόνο, ακολουθούν όμως ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εργασιών.

Στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της «σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Teams της Microsoft.

Σε αυτά τα μαθήματα ο μαθητής μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή ή ενός tablet παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη διδακτική διαδικασία σε μία εικονική τάξη. Ο εκπαιδευτικός μετατρέπει την οθόνη του σε έναν διαδραστικό πίνακα στον οποίο μπορεί να προβάλλει παρουσιάσεις, να τρέχει εκπαιδευτικά λογισμικά ή video και να πληκτρολογεί, να γράφει και να σχεδιάζει με μια ηλεκτρονική πένα, όπως θα έγραφε σ’ ένα τετράδιο ή έναν «μαυροπίνακα». Επίσης, κάθε μαθητής μπορεί να παρεμβαίνει, να ρωτάει και να αναπτύσσει τις απόψεις του. Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας παρακολουθούν συστηματικά δικτυακά μαθήματα θετικών επιστημών.

Ένα μάθημα «σύγχρονης εκπαίδευσης» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα μάθημα που πραγματοποιείται στη σχολική τάξη. Ο εκπαιδευτικός έχει στη διάθεσή του έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο από γραφήματα, πίνακες, εικονικά πειράματα, φωτογραφίες και video για να μετατρέψει τη διδασκαλία σε μια συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να θέτουν σε κοινή χρήση αρχεία και εκπαιδευτικό υλικό, να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να διαχωρίζουν την τάξη σε ομάδες έργου και να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργούν, να αναθέτουν και να βαθμολογούν διαγωνίσματα, να προσφέρουν εξατομικευμένη εκπαίδευση με τα σημειωματάρια τάξης του OneNote καθώς και να αναθέτουν και να βαθμολογούν εργασίες. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να συνεργάζονται οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή.

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό αποθηκεύεται και ταξινομείται οργανωμένα στο ψηφιακό τετράδιο του μαθητή, στο οποίο έχει πρόσβαση κάθε στιγμή. Η δυνατότητα αυτή είναι σημαντική, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες φορές θα ήθελε ένας μαθητής να ξαναέβλεπε τον πίνακα των παραδόσεων παλαιότερων μαθήματων. Αυτή η δυνατότητα είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο μαθητής από το γραφείο του σπιτιού του με ένα απλό «κλικ» εισέρχεται στην ψηφιακή αίθουσα διδασκαλίας μέσω ενός Η/Υ ή ενός tablet και αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτικό, όπως σε μια πραγματική αίθουσα.

Με αυτό το πρόγραμμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» επιδιώκουν να διασφαλίσουν αφενός την προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», που κατά το παρελθόν έχουν αναλάβει πολλές καινοτόμες πρωτοβουλίες στον χώρο της εκπαίδευσης, με αυτό το πρόγραμμα πρωτοπορούν και στο πεδίο των εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Πηγή: https://itech4u.gr/ekpaideytiria-rodion-paideia-protopora-kai-stin-ex-apostaseos-ekpaideysi/