Ασφαλές «Σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο: Για Γονείς!

Η Χρυσάννα Μαστοράκη προτείνει πρακτικές συμβουλές στους γονείς για ασφαλές «σερφάρισμα» των παιδιών στο Διαδίκτυο. 

 

Όταν ήταν μικρό το παιδί σας, του μάθατε πως χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν διασχίσει τον δρόμο, να μην μιλάει σε αγνώστους, να μην ακουμπήσει το καυτό μάτι στον φούρνο.

Τώρα, που τα μικρά παιδιά είναι έφηβοι, ακόμα σας ανησυχεί η ασφάλειά τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρει τον έφηβό σας να ασχολείται με το Διαδίκτυο, τότε είναι σημαντικό να του μάθετε πώς να είναι διασκεδαστική η χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου και όχι επικίνδυνη. Έτσι, αναλογιστείτε τα παρακάτω:

1. Αποφυγή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μπορεί να θεωρείτε πως τα παιδιά σας είναι ακόμη νέα για να γίνουν θύματα ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας ατομικής ταυτότητας και προσωπικών στοιχείων “LifeLock notes“, αυτό ακριβώς θέλουν οι «κακοί» να νομίζετε. Μερικές φορές, οι διαδικτυακοί εγκληματίες θεωρούν εύκολα θηράματα τα νέα παιδιά και αποσπούν προσωπικές πληροφορίες, όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εγκληματικές ενέργειες. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται να εξηγήστε στα παιδιά σας για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα σε κανέναν όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο και για κανέναν λόγο χωρίς τη συναίνεση των κηδεμόνων τους. Διδάξετε τους ότι, εάν μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοσελίδα διαδικτυακού παιχνιδιού τούς ζητήσει να παραθέσουνε προσωπικά στοιχεία όπως όνομα, διεύθυνση κτλ., τότε χρειάζεται να απευθυνθούν σε εσάς αμέσως.

2. Σχετικά με το Cyberbullying – Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Όπως αναφέρει η εταιρεία “Parental Software Review”, ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η πιο συχνή απειλή που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όταν χρησιμοποιούν υπολογιστές. Όταν τα παιδιά υποστούν εκφοβισμό, καταλήγουν να νιώθουν κατάθλιψη, άγχος, και απομόνωση. Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές διαδικτυακής αλληλογραφίας, όπως το Block Sender, που θα μπλοκάρουν την αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων από συγκεκριμένες διευθύνσεις, καθώς επίσης μπλοκάρονται μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις. Με αυτές τις εφαρμογές, εάν κάποιος προσπαθεί να εκφοβίσει το παιδί σας, δεν θα γίνει δέκτης αυτού, καθώς το παιδί σας δεν θα λάβει ποτέ γνώση για την αποστολή των μηνυμάτων.

3. Αποφυγή Κακόβουλων Ιών

Οι νέοι είναι μερικές φορές «αφελείς» και συχνά θεωρούν πως όντως θα λάβουν ένα δωρεάν παιχνίδι μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού ή δηλώνοντας συμμετοχή σε χρηματικούς διαγωνισμούς. Επισημάνετε στο παιδί σας πως «εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι», και διαμορφώστε τον κανόνα πως κανένας δεν μπορεί να «κλικάρει» σε διαφημίσεις χωρίς τη συμβολή όλων των μελών του σπιτιού. Εξηγήστε πως, εάν πατήσει πάνω σε διαφήμιση, τότε εκθέτει τον υπολογιστή σας σε ηλεκτρονικούς ιούς, οι οποίοι βλάπτουν σοβαρά και μολύνουν τον υπολογιστή και μπορούν να τον χαλάσουν εντελώς. Εάν γνωρίζουν τα παιδιά ότι οι διαδικτυακές τους κινήσεις και επιλογές μπορούν να καταλήξουν στο να μην υπάρχει καθόλου υπολογιστής που λειτουργεί στο σπίτι, τότε θα τους βοηθήσει να αντισταθούν στον πειρασμό μερικών «κλικ».

4. Απομακρύνετε τους Πειρασμούς

Το Διαδίκτυο είναι πλούσια πηγή πληροφοριών, όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Για να αποτρέψετε το παιδί σας από το να σερφάρει σε αμφισβητήσιμες ιστοσελίδες, το “Safe Surfing Kids” προτείνει να τοποθετείται ο υπολογιστής ή το λάπτοπ σε προσιτό χώρο στο σπίτι, όπου μπορείτε να έχετε άμεση επαφή και παρέμβαση. Χρησιμοποιήστε διαδικτυακά φίλτρα και γονικούς ελέγχους για να σιγουρευτείτε πως τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται ανεπιθύμητες ιστοσελίδες και δημιουργείστε ένα γραπτό συμφωνητικό με το παιδί σας, που θα αναγράφει τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό να κάνουν στο σερφάρισμά τους στο Διαδίκτυο.

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι λειτουργικοί γνώστες του διαδικτυακού σερφαρίσματος!

Πηγή: https://www.psychology.gr/psychologia-paidiou/2656-paidia-kai-asfales-serfarisma-sto-diadiktyo.html