Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» έγραψαν και τραγούδησαν για το περιβάλλον και πήραν μια σημαντική διάκριση στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Τραγουδιού και Ραδιοφωνικού Μηνύματος «Κάν΄ το ν’ ακουστεί »!

 

Μία σημαντική διάκριση για άλλη μία φορά του νηπιαγωγείου «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», το οποίο βρέθηκε στα δύο πρώτα βραβεία, χωρίς σειρά κατάταξης. Η δημιουργικότητα και η ευαισθησία των εκπαιδευτικών και των παιδιών επιβραβεύτηκε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο European School Radio (http://esradio.mysch.gr) είναι μια πρωτότυπη δράση, η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας, όλων των βαθμίδων και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου, καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης είτε παραγωγής εκπομπών. Φέτος το θέμα ήταν: «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη».

Η μαθητική κοινότητα εκφράστηκε καλλιτεχνικά αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς, που εγείρονται από την αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας. Αγωνίζονται ειρηνικά ενάντια στις απερίσκεπτες ενέργειες που καταστρέφουν την βιοποικιλότητα. Ιδανικά, οι νέοι δημιουργήσαν τη δική τους πρόταση για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, αντιπαραβάλλοντας ένα σχέδιο βιωσιμότητας, προτείνοντας αυτό τον νέο τρόπο ύπαρξης και σκέψης που θα διασφαλίζει στους αυριανούς ενήλικες, ένα υγιές και βιώσιμο φυσικό περιβάλλον.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, αλλά και να ακούσουμε και να πάρουμε παράδειγμα από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στις μέρες μας, και που κάνουν αυτό που εμείς, οι ενήλικες, έπρεπε να κάνουμε γι’ αυτούς, να προστατεύουμε το μέλλον τους, το σπίτι μας, τη Γη.

Τα τμήματα του Νηπιαγωγείου μας, «Μαγικά μολύβια» και «Άγγελοι των κοχυλιών», μέσα από ένα project με διαφορετικές δραστηριότητες που αφορούσαν το περιβάλλον, τη γη και τον άνθρωπο, θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο με ευχές και όνειρα για μία γη που όλους τους χωρά.

Θελήσαμε να δουλέψουμε με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον κι έτσι μέσα από μία δημιουργική διαδικασία τα παιδιά φαντάστηκαν και ζωγράφισαν αντικείμενα που θα βοηθήσουν τον πλανήτη. Πυροσβεστικά σύννεφα για να σβήνουν αμέσως τις φωτιές και να ποτίζουν όπου έχει ξηρασία, μαγικά, αθόρυβα, ηλιακά χαλάκια για μετακινήσεις που θα προσφέρουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται, ένα μαγικό πινέλο που θα διορθώνει όλα τα άσχημα σε αυτό τον κόσμο. Πλοία που δεν βουλιάζουν ποτέ, όσο μεγάλα κι αν είναι τα κύματα. Σπόρους που δεν θα αρρωσταίνουν και θα μπορούν να δίνουν καρπούς σε όλους όσους πεινάνε. Θέλησαν να μιλήσουν και να τραγουδήσουν για έναν όμορφο, ειρηνικό και πράσινο κόσμο που όλους τους χωρά. Έτσι, άρχισαν να καταθέτουν λέξεις κι αρχίσαμε να δημιουργούμε το τραγούδι μας, «Για μια πράσινη Γη».

Η χριστουγεννιάτικη θεατρική μας παράσταση «Τα δώρα» ήταν προέκταση όλων αυτών των ιδεών. Το τραγούδι μας «Για μια πράσινη γη», ο Άγιος Βασίλης με τα παιδιά αποφασίζουν να το τραγουδήσουν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις γλώσσες, έτσι ώστε όλοι να θελήσουν να αλλάξουν συνήθειες και να προσπαθήσουν για το περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί: Βούλα Μαράντου, Μάρτζυ Δερμιτζάκη

Μουσικός: Φλώρα Πατρίκη

Ηχοληψία – Ενορχήστρωση: Γιώργος Ξανθόπουλος