Το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετέχει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Erasmus+, με θέμα «Planning A Green Environment» (PAGE). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, σχολεία από την Ιταλία, την Πορτογαλία (Αζόρες), τη Γαλλία (Μαρτινίκα), την Ισπανία (Κανάριες Νήσοι) και την Κύπρο. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο, μέσω των δραστηριοτήτων και της έρευνας των μαθητών, να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν και την τοπική κοινότητα σχετικά με τον αειφόρο σχεδιασμό, την πράσινη ανάπτυξη και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιμέλεια: Ευριπίδης Αναγνωστάκης, Καθηγητής Πληροφορικής

 

Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  από τις 17 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2020 στο νησί Sao Miguel στις Αζόρες Νήσους που ανήκουν στην Πορτογαλία. Το Λύκειο του σχολείου μας εκπροσωπήθηκε από τρεις μαθητές: τον Ιάσονα Κελλάρη (Α’ Λυκείου), την Εύη Ελευθεριάδη (Β’ Λυκείου) και την Ειρήνη Λουκαΐδη (Β’ Λυκείου). Τα παιδιά συνόδευσαν ο Διευθυντής του Λυκείου Αναγνωστάκης Ευριπίδης και η εκπαιδευτικός Κυριακούλη Κατερίνα.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Αζόρες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μεταξύ άλλων τον τοπικό γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα αιολικό πάρκο και το Κέντρο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας Expolab. Επιπρόσθετα επισκέφτηκαν φυσικά τοπία, όπως λίμνες, θερμά λουτρά και ηφαιστειογενείς σπηλιές.

Οι μαθητές του προγράμματος φιλοξενήθηκαν από οικογένειες, ενώ παράλληλα ακολουθούσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που είχε ως βασικό στόχο τη γνωριμία τους με τις διάφορες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται από τις χώρες που συμμετέχουν. Η συμμετοχή τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών, τους έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία γνωρίζοντας την τοπική κουλτούρα και να κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους την υπέροχη φιλοξενία που είχαν τόσο από τους καθηγητές, όσο και τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να κρατήσει σε επαφή τους μαθητές των σχολείων για άλλα δύο χρόνια μέσω των κοινών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, αλλά και μέσω των μελλοντικών συναντήσεων. Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Ρόδο τον Μάιο 2020.

Για την εμπειρία τους από το πρόγραμμα οι μαθητές μας γράφουν:

Ιάσονας Κελλάρης: «Η εμπειρία που είχα στις Αζόρες θα μου μείνει αξέχαστη. Βρισκόμασταν οι περισσότεροι για πρώτη φορά, στη μέση του Ατλαντικού. Πρώτη μου εντύπωση ήταν η φιλοξενία των ανθρώπων με τους οποίους έμεινα. Επίσης, ιδιαίτερα ήταν τα πράσινα τοπία και νόστιμα φαγητά. Οι μαθητές στην αρχή νιώθαμε κάπως άβολα μεταξύ μας, επειδή δεν γνωριζόμασταν, αλλά αυτό το συναίσθημα δεν άργησε να μετατραπεί σε οικειότητα. Δημιουργήθηκαν σχέσεις φιλίας, αφού βρήκαμε κοινά μεταξύ μας, παρόλο που ήμασταν από διαφορετικές χώρες. Σίγουρα ήταν ένα μοναδικό ταξίδι!»

Εύη Ελευθεριάδη: «Το Erasmus+ αποτελεί εμπειρία ζωής, καθώς μέσα σε μια μόλις βδομάδα καταφέραμε να γνωρίσουμε άτομα και να συνάψουμε φιλίες με παιδιά από 5 διαφορετικές χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Ισπανία). Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε έστω για λίγες μέρες την καθημερινότητα των Πορτογάλων συνομηλίκων μας, μιας και μας φιλοξένησαν, ενώ γνωρίσαμε ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου. Ακόμη, αποκομίσαμε ποικίλες πληροφορίες και απόψεις παιδιών από άλλες χώρες καθώς και ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.»

Φωτογραφίες