Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για 2 ώρες μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας  μία συζήτηση από τρεις προσκαλεσμένους με θέμα «Θρησκευτικά Σύμβολα και ανεκτικότητα».

Επιμέλεια: Ελένη Γιακουμάκη, Θεολόγος

 

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκε ο  κ. Πολύκαρπος Καραμούζης, Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Γεώργιος Μαυρουδής, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων Νοτίου Αιγαίου και η κ. Μαρία Σκορδίλη, Δικηγόρος και απόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων μας.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έγιναν ως προς τα θρησκευτικά σύμβολα και την ανεκτικότητα-σεβασμό προς αυτά, σε θρησκειολογικό, θεολογικό και νομικό πλαίσιο καθώς και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν, απέδειξαν πως ένα θέμα μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν δεν υπάρχει μονόλογος ή «στημένος» διάλογος.

Ως χαρακτηριστικά στοιχεία της συζήτησης που ξεχώρισαν ήταν ο αυθόρμητος διάλογος, η ελευθερία σκέψης, η δοκιμασία απόψεων, η έγκυρη ενημέρωση και το εξαιρετικό κοινό, που με μεγάλη αφοσίωση και σεβασμό συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους τρεις προσκεκλημένους μας, οι οποίοι με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνέβαλαν στη διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων.

Φωτογραφίες