Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΥΓΕΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ» που υλοποιούν τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των μαθητών σε θέματα που άπτονται της υγείας, ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηνικόλας, χειρουργός οφθαλμίατρος, παρέθεσε ομιλία στον χώρο του σχολείου μας με τίτλο «Η χρήση των υπολογιστών και η επίδρασή τους στα μάτια».

Επιμέλεια: Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Ο κ. Χατζηνικόλας παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο ένα επίκαιρο θέμα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας ως προς την αντιμετώπιση, αλλά και ως προς την πρόληψή του. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χατζηνικόλας συνέκρινε τη λειτουργία του ματιού κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας 2D και 3D, τονίζοντας πως η 3D παρακολούθηση προκαλεί συμπτώματα στα μάτια και στο σώμα, ειδικά όταν καθόμαστε σε κοντινή απόσταση ή στην ίδια ευθεία με την τηλεόραση, παρουσιάζοντας αποτελέσματα από μία σχετική μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηνικόλας εξήγησε πως τα μάτια μας κουράζονται εξίσου είτε ασχολούμαστε οι ίδιοι με μία οθόνη είτε απλώς κοιτάζουμε κάποιου διπλανού μας, εστιάζοντας στην ορθή στάση του σώματος, στην κατάλληλη απόσταση και στην προσεκτική χρήση των υπολογιστών. Ο κ. Χατζηνικόλας στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση Η/Υ από τα παιδιά, καθώς παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της υπερβολικής χρήσης των Η/Υ από αυτά και 9 στα 10 φορούν γυαλιά εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, η μυωπία στα μικρά παιδιά έχει αυξηθεί, ενώ έχει παρατηρηθεί πως αυτή αυξάνεται περισσότερο τον χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο κ. Χατζηνικόλας παρουσίασε μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν παιδιά τα οποία ασχολούνται υπερβολικές ώρες με τη χρήση Η/Υ, όπως τικ ματιών και σώματος, προβλήματα όρασης, κ.ά.

Επίσης, παρουσιάστηκαν μερικές συμβουλές πρόληψης, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα όρασης, όπως ο κατάλληλος φωτισμός, η μείωση της χρήσης Η/Υ, η ενθάρρυνση υπαίθριας δραστηριότητας κ.ά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν ορισμένοι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή αύξησης της μυωπίας, όπως ο ακατάλληλος φωτισμός, η υπερβολική χρήση Η/Υ και η κληρονομικότητα.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Χατζηνικόλας έδωσε πρακτικές συμβουλές σε γονείς και μαθητές για την αποφυγή προβλημάτων από τη χρήση Η/Υ στην παιδική ηλικία, όπως η λογική χρήση τους με τακτά διαλείμματα, και παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών που αποκαλύπτουν τα ποσοστά εξάρτησης από Η/Υ στη χώρα μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις του ιατρού στις πολλές ερωτήσεις των μαθητών μας, οι οποίοι παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και ενημερώθηκαν κατάλληλα, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και να υιοθετούν έναν υγιή και ασφαλή τρόπο ζωής.

Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και, όπως κάθε εργαλείο, είναι στο χέρι μας η ορθή χρήση της, ώστε να μας αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη. «Μέτρον άριστον» λοιπόν, ώστε να μην καταφεύγουμε σε υπερβολική της χρήση και επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χατζηνικόλα για την ενδιαφέρουσα ομιλία που παρέθεσε σε γονείς και μαθητές.

 

Βίντεο

 

 

Ποιος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηνικόλας

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Φωτογραφίες