Την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του κ. Σπύρου Συρόπουλου με θέμα «Μύθος και Σκέψη».

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή και Ιωάννα Ροδίτη, Φιλόλογοι & Μαρία Τόλη, Μαθηματικός

 

Ο κ. Συρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα «Μεσογειακών Σπουδών» του πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Με όπλα το τεράστιο εύρος των γνώσεών του σε θέματα φιλολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας, την πρωτότυπη και δημιουργική του σκέψη αλλά και το εξαιρετικό αφηγηματικό του χάρισμα, ταξίδεψε τους μαθητές μας στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, καλώντας τους να αξιολογήσουν και να ερμηνεύσουν τους μύθους με τρόπους που ποτέ δεν είχαν σκεφτεί.

Η παραστατική και πρωτοποριακή παρουσίαση των δώδεκα άθλων του Ηρακλή, κέρδισε το αμείωτο ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας, ενώ παράλληλα τούς προσέφερε πολύτιμα ερεθίσματα, για να εκτιμήσουν τα βαθύτερα νοήματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η πορεία του Ηρακλή, ο οποίος μέσα από την πραγμάτωση των άθλων του, καταξιώνεται αρχικά ως τοπικός ήρωας και στο τέλος αποθεώνεται ως θεός, παραλληλίστηκε με τον ανθρώπινο αγώνα, που αξίζει να είναι ακάματος και οργανωμένος, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθούν οι στόχοι. Όπως χαρακτηριστικά και ο ίδιος ανέφερε: «Ο κάθε άνθρωπος το Σύμπαν τό κρατά στα χέρια του, έχει τη δύναμη να πλάσει το δικό του Σύμπαν, μέσα από τη διαρκή προσπάθεια, την προσφορά και την ανάγκη για εξέλιξη… Παιδιά, τον κόσμο σας τόν κρατάτε στα χέρια σας, το δικό σας Σύμπαν τό φτιάχνετε μόνοι σας με τη δική σας εξέλιξη και τη δική σας προοπτική…».

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σπύρο Συρόπουλο. Η προθυμία του να υποστηρίζει πάντα τις δράσεις του σχολείου μας, δίνει στους μαθητές μας και σε όλους όσοι παρακολουθούν τις διαλέξεις του την πολύτιμη ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ανακαλύπτουν την ομορφιά της αρχαιογνωσίας.

Φωτογραφίες