Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.psychology.gr για τη θετική και αρνητική πλευρά του διαδικτύου, παρέχοντας ταυτόχρονα και συμβουλές προς τους γονείς. 

 

Στις μέρες μας, η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ολοένα κι αυξάνεται, ενώ το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται. Ουσιαστικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε είναι πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν κι από το σπίτι, σε αυτήν την ηλικία περίπου.

Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών χρειάζονται τη βοήθεια των μεγαλυτέρων για να μπουν στο ίντερνετ. Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν μουσική, να παίξουν και να «φορτώσουν» παιχνίδια, να μιλήσουν με άλλους χρήστες και να ανταλλάξουν μηνύματα μεταξύ τους.

Η θετική πλευρά της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, αφού τους ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του ίντερνετ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Πολλές εγκυκλοπαίδειες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο δωρεάν και σχεδόν απρόσκοπτα. Απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιο υλικό επιθυμεί. Όσον αφορά στη νέα μόδα της εποχής, τα παιχνίδια μέσω διαδικτύου, θα λέγαμε ότι αποτελούν μια ευχάριστη και διασκεδαστική απασχόληση που ξεκουράζει τους μικρούς μαθητές. Το ίντερνετ είναι επίσης ένα υπέροχο εργαλείο για παιδιά που έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους συνομήλικους, βελτιώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους.

Η αρνητική πλευρά και κίνδυνοι του διαδικτύου για τα παιδιά

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να απομονώσει περισσότερο τα ντροπαλά παιδιά από τους συνομήλικους ή να τα αποσπάσει από άλλες δραστηριότητες, όπως οι σχολικές εργασίες, η άθληση, ο ύπνος ή οι ευκαιρίες να αφιερώσουν χρόνο σε άλλους σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Οι γονείς και οι δάσκαλοι συνήθως συνειδητοποιούν το πρόβλημα όταν ήδη έχει γίνει αρκετά σοβαρό. Και αυτό γιατί οι διαδικτυακές ενέργειες αποκρύπτονται εύκολα και γι’ αυτόν τον λόγο, ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος. Επιπλέον, το ίντερνετ μπορεί να εγκυμονεί πολύ σοβαρότερους κινδύνους.

Συμβουλές για γονείς

Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μεγάλους χώρους, όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε αρχικά μόνοι σας και ενημερωθείτε επαρκώς για το πώς δουλεύει το ίντερνετ. Στη συνέχεια, αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και να τα εκπαιδεύσετε στη χρήση του.

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος άγνωστος τούς μιλήσει μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εξηγήστε τους πως, όπως ακριβώς ανησυχούμε όταν κάποιος άγνωστος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (εικονικά δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψή σας. Μην τα αφήσετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του ίντερνετ χωρίς τη δική σας παρουσία.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες στις οποίες έχετε περιηγηθεί μαζί.

Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που θα απαγορεύσει στο παιδί σας την περιήγηση σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου.

Συζητήστε με το παιδί σας για την ασφάλεια του ίντερνετ και τους cyber ενδεχόμενους διαδικτυακούς κινδύνους, πάντα βέβαια με ευαισθησία και κατανόηση και βοηθήστε το να κατανοήσει και από μόνο του τις παγίδες του ίντερνετ.

Φροντίστε και οι ίδιοι να περιορίζετε τον χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, γιατί τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών.

Ενημερωθείτε για το ποιους πρέπει να ενημερώσετε αν συναντήσετε ανάρμοστο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και μη διστάσετε να το καταγγείλετε στους αρμόδιους.

Πηγή: https://www.psychology.gr/symvouleutiki-goneon/4138-xrisi-diadiktyou-apo-ta-paidia-kai-o-rolos-ton-goneon.html