Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας υποδέχθηκαν εθελοντές του Συλλόγου Φιλοζωικής, διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικός & Δέσποινα Μηνά, Βιολόγος

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου πήραν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν τις εθελόντριες του Φιλοζωικού Συλλόγου, κ. Λουλουδίτσα Λάρου και κ. Τάμμυ Πολίτη στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων μας για μία διαδραστική και πολυθεματική παρουσίαση, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου απέναντι στα εγκαταλελειμμένα και αδέσποτα ζώα. Οι μαθητές εξεπλάγησαν όταν άκουσαν ότι τα αδέσποτα ζώα πλησιάζουν τα 3000 σε ολόκληρο το νησί μας και το Κυνοκομείο φιλοξενεί 420 αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες, που χρειάζονται στέγη και ιατρική περίθαλψη.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τη σχέση σκύλου και ανθρώπου, καθώς και οι υποχρεώσεις της υιοθεσίας ενός ζώου. Οι τακτικές βόλτες που χρειάζονται για την κοινωνικοποίησή του και ο καθαρισμός ακαθαρσιών του από τους κοινόχρηστους χώρους, με τη χρήση ειδικής σακούλας είναι από τα βασικά στοιχεία για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – ζώου. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση των σκύλων, υπάρχουν ειδικές κορδέλες που τοποθετούνται πάνω στο κολάρο, οι οποίες πληροφορούν τον βαθμό κοινωνικότητάς τους.

Επιπρόσθετα, επισημάνθηκεη σπουδαιότητα του καθαρισμού του σκεύους φαγητού για την αποφυγή μολύνσεων, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, στον οποίο δραστηριοποιείται το εκάστοτε ζώο. Τονίστηκε η σημασία της στείρωσης, όχι μόνο για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων, αλλά και για την πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

Την «παράσταση», όμως, έκλεψε ο Αστυνομικός Σκύλος Ανίχνευσης Ναρκωτικών Ουσιών, Schwartz, ο οποίος συνοδευόταν από τον Εκπαιδευτή Σκύλων Ανίχνευσης Ναρκωτικών Ουσιών Αρχιφύλακα κ. Δημήτριο Κυμπάρη. Ο Εκπαιδευτής μαζί με τον σκύλο επέδειξαν στους μαθητές τις εξειδικευμένες ικανότητες του σκύλου και η «παράστασή» τους κέρδισε τις εντυπώσεις και κινητοποίησε συναισθηματικά τους μαθητές για τον ισχυρό δεσμό ανθρώπου-ζώου.

Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες κυρίες, τον Αρχιφύλακα – Εκπαιδευτή και φυσικά τον ταλαντούχο Schwartz!

Φωτογραφίες