Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών

Πρώτη Συμμετοχή της Ελλάδας από τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και τη σπουδαιότητα της διάδοσης της επιστήμης των Μαθηματικών, εκδηλώσαμε άμεσα την υποστήριξή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μαθηματικών, δηλώνοντας πρώτοι σε όλη την Ελλάδα τη συμμετοχή μας.

Επιμέλεια: Αργύρης Γαμβρέλλης, Μαθηματικός M.Sc.

 

Η Διεθνής Ένωση Μαθηματικών (I.M.U.) είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση, με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα Μαθηματικά. Διοργανώνει, κάθε τέσσερα χρόνια, το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, το μεγαλύτερο συνέδριο μαθηματικών σε όλο τον κόσμο, στο οποίο απονέμονται τα βαρύτιμα επιστημονικά βραβεία Fields, Nevalinha, Gauss και Chern.

Μια πρόσφατη πρωτοβουλία της I.M.U. για να τιμηθεί η ομορφιά και η σπουδαιότητα της επιστήμης των Μαθηματικών καθώς και ο ουσιαστικός ρόλος της στη ζωή κάθε ανθρώπου, ήταν η πρόταση προς την UNESCO για την ανακήρυξη της 14ης Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Μαθηματικών (International Day of Mathematics). Στις 26 Νοεμβρίου 2019, η 40ή Γενική Διάσκεψη της UNESCO ενέκρινε τη διακήρυξη της 14ης Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Μαθηματικών. Η 14η Μαρτίου είναι ήδη γνωστή ως «ημέρα του π» , γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και πήρε το όνομά της από τον σημαντικό αριθμό π, το λόγο μεταξύ της περιφέρειας και της διαμέτρου ενός κύκλου. Η Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών επεκτείνει την «ημέρα του π», συμπεριλαμβάνοντας όλο το φάσμα των Μαθηματικών. Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών θα έχει το δικό της κεντρικό θέμα και, για το 2020, το κεντρικό θέμα είναι: “Τα Μαθηματικά είναι παντού” (“Mathematics is everywhere”).

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η 14η Μαρτίου 2020 είναι Σάββατο, οι επίσημες εναρκτήριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020. Συγκεκριμένα, η πρώτη εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO, και η δεύτερη στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ως παράλληλη εκδήλωση στο Next Einstein Forum 2020.

Στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και τη σπουδαιότητα της διάδοσης της επιστήμης των Μαθηματικών, εκδηλώσαμε άμεσα την υποστήριξή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μαθηματικών, δηλώνοντας πρώτοι σε όλη την Ελλάδα τη συμμετοχή μας,όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα www.idm314.org.

Σε επόμενα άρθρα του «Συνδετήρα» θα παρουσιαστούν αναλυτικές λεπτομέρειες για τις προγραμματιζόμενες δράσεις της Διεθνούς Ημέρας Μαθηματικών.