Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε έναν από τους σπουδαιότερους νευροχειρουργούς στην Ελλάδα, τον κύριο Αλέξανδρο Ανδρέου, ο οποίος παρέθεσε ομιλία με τίτλο «Ιπποκράτους λόγος» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρέου ήταν προσκεκλημένος της Λέσχης «Lions» Ρόδου.

Επιμέλεια: Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Ο Ιπποκράτης ο Κώος (460 π.Χ. – 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός και θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Ο «Νόμος» του Ιπποκράτη αποτελεί ένα από τα περίπου εξήντα έργα που συνθέτουν την Ιπποκρατική Συλλογή και έχει ηθικό και ευρύτερα φιλοσοφικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα κείμενο ολιγόστιχο, αλλά πυκνό νοηματικά, με ιδιαίτερα στοιχεία διαχρονικότητας. Η ομιλία του κ. Ανδρέου στηρίχθηκε στο συγκεκριμένο έργο του Ιπποκράτη.

Για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει σε βάθος την ιατρική, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις. Αυτές αφορούν στη φύση του ατόμου («φύσιος»), στην κατάλληλή του εκπαίδευση («διδασκαλίης»), σε ένα ευμενές περιβάλλον («τόπου εὐφυέος»), στην έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την παιδική ηλικία («παιδομαθίης»), στην αγάπη για εργασία («φιλοπονίης»), στον χρόνο («χρόνου»). Όλα αυτά τα απαιτούμενα λειτουργούν με συνεργατικό τρόπο για να οδηγήσουν στα βέλτιστα αποτελέσματα, στη διάπλαση του πραγματικού ιατρού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρέου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και μεταξύ άλλων τούς παρότρυνε να ακολουθήσουν τη «φύση τους», προκειμένου να φτάσουν στην προσωπική τους ευτυχία. Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε με την επίσκεψή του στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων μας καθώς και για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που μας παρέθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομιλία του κ. Ανδρέου παρευρέθηκαν μέλη από τη Λέσχη «Lions» Ρόδου και συγκεκριμένα οι κκ. Παναγιώτης Τσιρίμπης, Ιωάννης Χατζημανώλης, Δημήτριος Δημητριάδης, Παναγιώτης Τριαντάφυλλας και Ιωάννης Ζαννετάκης.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κ. Αλέξανδρου Ανδρέου

Ο κ. Ανδρέου απέκτησε το Πτυχίο Ιατρικής το 1981 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή το 1993 στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έλαβε ειδικότητα στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α. «Γεννηματάς» στην Αθήνα, με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 200 συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, παρουσιάζοντας επιστημονικές εργασίες, δίνοντας διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής και συμμετέχοντας σε Στρογγυλές Τράπεζες. Επίσης, συμμετέχει στα επιστημονικά συμβούλια ως  εκπαιδευτής τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Έχει δημοσιεύσει 87 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή. Από το 2000 έως και σήμερα είναι ο Διευθυντής της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής και του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ». Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών έχει διενεργήσει πλέον των 4.000 ενδοαγγειακών επεμβάσεων και περίπου 3.000 νευροχειρουργικές για διάφορες παθήσεις του ΚΝΣ.                                                                                           

Περισσότερες πληροφορίες για τον «Νόμο» της Ιπποκρατικής Συλλογής

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Φωτογραφίες