Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στη θεματική άσκηση «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό τμήμα της Ιατρικής Αθηνών.

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ως αντικείμενο τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση αλλά και απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα διαχείρισης μαζικών συμβάντων (π.χ. μαζικών ατυχημάτων, τρομοκρατικών χτυπημάτων) και κρίσεων υγείας, επείγουσας ιατρικής, ανθρωπιστικού δικαίου και ιατρικής ευπαθών ομάδων.

Εξέχουσα θέση στις δράσεις του κατέχει το hands on course «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», το οποίο τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκε στην Κεφαλλονιά, στην Κω αλλά και την Κύπρο και τα τρία τελευταία χρόνια στη Ρόδο και έχει ως αντικείμενο αφενός την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων προσομοίωσης νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αφετέρου τη διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας, με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας.

Στα σενάρια προσομοίωσης, που έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και πραγματοποιούνται σε συνθήκες προσομοίωσης πραγματικών γεγονότων, συμμετείχαν για τρίτη χρονιά μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας παρακολούθησαν ένα σύντομο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια υποδύθηκαν τους τραυματίες και τα θύματα ενός τρομοκρατικού χτυπήματος σε μία προσομοίωση που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Ρόδου.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στο πρόγραμμα αυτό, αποκομίζοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και χρήσιμες εμπειρίες.

Βίντεο

 

 

Φωτογραφίες