Οι μαθήτριες και οι μαθητές τού Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Καλλιπάτειρα», τίμησαν την ιστορική ημέρα τής 28ης Οκτωβρίου 1940, με την προβολή τού ντοκιμαντέρ «Σάμουελ Μοντιάνο: Η Αποστολή. Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», σε μια εκδήλωση λήξης ενός εορτασμού, που ξεκίνησε ημέρες πριν στα εκπαιδευτήρια και που ανέλαβαν μαθήτριες και μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι στον εορτασμό υπήρξαν ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, φιλόλογος, ο κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, δημοσιογράφος, η κ. Κάρμεν Κοέν, Διευθύντρια Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου, ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, και ο κ. Γιώργος Τζεδάκης, δικηγόρος.

Επιμέλεια: Μάρα Κάκκαρη, Φιλόλογος, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Οικονομολόγος & Ιωάννα Ροδίτη, Φιλόλογος

 

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό τού Γενικού Διευθυντή των εκπαιδευτηρίων, κ. Κυριάκου Κυριακούλη, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, επιτόνισε τον ρόλο τής ουσιαστικής εκπαίδευσης και τη σημασία τής ενεργής συμμετοχής στις εθνικές επετείους για την προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, την ενδυνάμωση της ατομικής ταυτότητας και τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης. Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κ. Κοέν, η οποία έκδηλα συγκινημένη παρακίνησε την παρούσα μαθητιώσα νεολαία να συναισθανθεί τη φρίκη που βίωσαν πολλοί νέοι κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Αμέσως έπειτα, παρουσιάστηκαν οι επετειακές δράσεις που επιμελήθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου στις σχολικές αίθουσες τις προηγούμενες ημέρες και που αφορούσαν σε μία ομιλία τού ακούραστου δημοσιογράφου κ. Γιώργου Ζαχαριάδη, την ανάγνωση ποιημάτων τού αγαπητού φιλολόγου κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη, την παρουσίαση του χρονικού τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την προβολή δύο κινηματογραφικών ταινιών βασισμένων στην τελική λύση τού εβραϊκού ζητήματος, δηλαδή στο σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων. Συγκεκριμένα, είχε παρουσιαστεί από τον κ. Ζαχαριάδη ένα μαρτυρικό οδοιπορικό στον βίαιο εκτοπισμό και την τραγική εξόντωση των Εβραίων τής Ρόδου κατά την περίοδο της Κατοχής καθώς και είχαν αναγνωστεί τα ποιήματα «Ανάσα ζωής η Ελευθερία» και «Ελεγεία στους μάρτυρες της Λευτεριάς» τού κ. Αναστασιάδη. Επίσης, είχε παρουσιαστεί το χρονικό τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με κεντρικούς άξονες τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την τριπλή κατοχή στην Ελλάδα και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, τις σφαγές και τις εκτελέσεις των αμάχων, την εκτόπιση και την εξόντωση των Εβραίων, την Απελευθέρωση της Ελλάδας, τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, καθώς και είχαν προβληθεί οι ταινίες «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα» και «Ο πιανίστας».

Ακολούθως, ο κ. Γιώργος Τζεδάκης, ως σκηνοθέτης και υπεύθυνος τού Εργαστηρίου Κινηματογράφου “Cinè Chevalier” τού Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ & Μαίρης Σταματίου, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στη βασική στόχευση του κινηματογραφικού εργαστηρίου, σχετικά με την προβολή τού ροδιακού πολιτισμού, καθώς και την πολύτιμη προσφορά της Ροδιακής Ταινιοθήκης, σχετικά με την ανάδειξη της ροδιακής ιστορίας.

Έπειτα, προβλήθηκε το σπουδαίο έργο τής κινηματογραφικής ομάδας Cinè Chevalier”, το ντοκιμαντέρ «Σάμουελ Μοντιάνο: Η Αποστολή. Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», στο οποίο κατατίθεται η μαρτυρία ενός από τους ελάχιστους Ρόδιους Εβραίους επιζώντες τού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, του Σάμουελ Μοντιάνο, ο οποίος στα 13 του χρόνια οδηγήθηκε προς το «εργοστάσιο θανάτου» του Άουσβιτς II Μπίρκεναου. Η αποκαλυπτική μαρτυρία τού Μοντιάνο για τον όλεθρο που αντιμετώπισε η φυλή του συγκλόνισε το κατά τα άλλα υποψιασμένο μαθητικό κοινό και ήχησε ως καθάριο μήνυμα για το μεγάλο χρέος τού καθενός για τη θωράκιση της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση έκλεισε, μετά την τοποθέτηση του κ. Κυριακούλη προς αποφόρτιση των καθηλωμένων και συγκινημένων μαθητριών και μαθητών, με την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου, με τον εκπαιδευτικό μουσικής παιδείας κ. Γιώργο Ξανθόπουλο στο πιάνο και όλους τους παρευρισκόμενους στην πρέπουσα θέση.   

Φωτογραφίες