Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού έλαβε χώρα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Στο ρεσιτάλ συμμετείχε η δραματική σοπράνο Lena Kutzner και ο Ρόδιος πιανίστας και μαέστρος Αλέξανδρος Βελώνης, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων μας, οι οποίοι γέμισαν με τους ήχους τους το επιβλητικό παλάτι μας.

 

Ο Αλέξανδρος Βελώνης είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής – “PRO MUSICA RHODOS” και οργανώνει μουσικές παραστάσεις κάθε καλοκαίρι στη Ρόδο. Ο Αλέξανδρος υπήρξε μαθητής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», από τα οποία και αποφοίτησε. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές του θυμούνται χαρακτηριστικά το ταλέντο και την αγάπη του για τη μουσική, όντας ο ίδιος συνειδητοποιημένος από νεαρή ηλικία ότι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτή. Ο Αλέξανδρος είναι πλέον ένας μουσικός του κόσμου με λαμπρές σπουδές, αποδεικνύοντας έμπρακτα κάθε χρόνο την αγάπη του για τον τόπο του. 

Φέτος, οι τυχεροί παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια γοητευτική βραδιά μουσικών φιλεμάτων που περιελάμβανε ένα ρεσιτάλ με μια θαυμάσια επιλογή έργων, από γερμανικό λιντ μέχρι οπερέτα. Στο ρεσιτάλ συμμετείχε, επίσης, η ταχύτατα ανερχόμενη δραματική σοπράνο Lena Kutzner. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του “PRO MUSICA RHODOS” και πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Το βιογραφικό του Αλέξανδρου Βελώνη

Ο Αλέξανδρος-Εμμανουήλ Βελώνης γεννήθηκε στο νησί της Ρόδου, γόνος του χρυσοχόου, ζωγράφου και γλύπτη Δημητρίου και της χαράκτριας Αικατερίνης. Έλαβε την πρώτη του μουσική εκπαίδευση στη Ρόδο, αν και οι εντατικές του σπουδές ξεκίνησαν με την άφιξή του στην Αθήνα το 2009. Εδώ, σπούδασε με τον Ρώσο πιανίστα Valery Ismagilov και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, αισθητική της μουσικής και μουσικολογική έρευνα με τον Κωνσταντίνο Καράμπελα-Σγούρδα. Είχε την τύχη να σπουδάσει επίσης με τη μεγάλη πιανίστα και παιδαγωγό Manona Freeman-Παπαδάκη, κόρη του θρυλικού Woldermar Freeman, καθηγητή της Gina Bachauer. Τον Μάιο του 2010 έλαβε μέρος στον απαιτητικό Δεύτερο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα (κατηγορία junior), από τον οποίο απέσπασε την ειδική διάκριση υποσχόμενου καλλιτέχνη. Εν συνεχεία, τον Δεκέμβριο του 2011 έλαβε το βραβείο-υποτροφία Gina Bachauer Junior από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer. Το ίδιο έτος έλαβε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με άριστα παμψηφεί και το 2013 το Πτυχίο Αντίστιξης και πάλι με άριστα παμψηφεί, πριν μετοικήσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει με τον Βρετανό πιανίστα Graham Fitch.

Τον Ιανουάριο του 2014 έλαβε ένα χορήγημα από τον διακεκριμένο Αμερικανό πιανίστα Professor Ray Luck για να σπουδάσει μαζί του για είκοσι ημέρες στη Φλόριντα. Το ίδιο έτος έγινε μαθητής του διάσημου παιδαγωγού Heribert Koch με τον οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές το 2017, λαμβάνοντας με διάκριση το Licentiate Piano Recital Diploma του Trinity College of Music του Λονδίνου.

Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος σε σειρά σεμιναρίων και masterclasses από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες: France Clidat (Γαλλία), Ray Luck (Η.Π.Α.), Heribert Koch (Γερμανία), Alberto Portugheis (Ην. Βασίλειο – Αργεντινή), Ruth Nye (Ην. Βασίλειο) Heyound Park (Γαλλία), Γιώργος Χατζηνίκος (Ελλάδα – Ην. Βασίλειο).

To 2016 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο στην Ελλάδα, μια μουσικολογική διήγηση, υπό τον τίτλο Giacomo Meyerbeer: Η εποχή του και η Grand Opèra. Ως σολίστας έχει εμφανιστεί στη σκηνή διαφόρων γλαφυρών χώρων, όπως το Αχίλλειον (Παλάτι της Αυτοκράτειρας Σίσσυ) στην Κέρκυρα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σαρόγλειον Μεγαρο (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην Αθήνα, το Wales Millennium Centre στο Cardiff, το Wesley Chapel και τη St. Brides Church στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων.

Τον Αύγουστο του 2017 βραβεύτηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προσφορά του στις τέχνες, μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής – Pro Musica Rhodos, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την επαγγελματική πορεία και εξέλιξη του Αλέξανδρου αλλά και για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κάνει και να έχει πάντα επιτυχίες!

Πηγή: https://promusica-rhodos.com/alexandros_velonis.html