Πολύ γρήγορα και δημιουργικά τελείωσε και η 3η εβδομάδα του Summer School… Θεματική ενότητα της εβδομάδας ήταν οι εφευρέσεις και οι ανακαλύψεις!

 

Τα παιδιά, μέσα από τις εκδρομές τους, ανακάλυψαν πόσο χρήσιμα είναι στην καθημερινότητά μας πράγματα τα οποία αναπτύχθηκαν ή ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ σημαντικά για εμάς.

Οι Αστερίες επισκέφθηκαν το παραδοσιακό σπίτι στα Κοσκινού και παρατηρήσαν τις διαφορές με ένα σύγχρονο σπίτι. Τους έκανε εντύπωση η χρήση κεριών για φωτισμό, από τη στιγμή που σήμερα πατάνε τον διακόπτη για να ανάψει το φως, ενώ ενθουσιάστηκαν με τον αργαλειό!

Oι ροζ και κίτρινες Γαρίδες επισκέφθηκαν τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου. Η ξενάγησή τους εκεί άρχισε με την προβολή και την παρουσίαση ενός βίντεο, η οποία τόνιζε τη σημαντικότητα της μέλισσας για την ύπαρξη της ζωής, όπως έχει πει και ο Albert Einstein: «Αν η μέλισσα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης, η ανθρωπότητα θα έχει τέσσερα χρόνια ζωή. Όχι πια μέλισσες, όχι πια γονιμοποίηση, όχι πια φυτά, όχι πια ζώα, όχι πια άνθρωπος». Αφού διαπίστωσαν τη σημαντικότητα της μέλισσας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής ιστορίας της Μέλισσας. Εκεί γνώρισαν πώς η μελισσοκομία στη Ρόδο ανακαλύφθηκε από τα ρωμαϊκά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επίσης, είδαν τα εργαλεία της μελισσοκομίας και πληροφορήθηκαν για την επικονίαση, η οποία είναι η μεγαλύτερη συμβολή της μέλισσας στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, συνάντησαν όλα τα είδη των μελισσών και έμαθαν τη δουλειά τους στην κυψέλη καθώς και τον κύκλο ανάπτυξης της μέλισσας, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουν μέλισσες με μεγεθυντικό φακό.

Χταπόδια, Ιππόκαμποι και Δελφίνια ανακάλυψαν τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα Χταπόδια επισκέφθηκαν τοvχώρο των πιεστηρίων της εφημερίδας «Δημοκρατική». Ο υπεύθυνος του πιεστηρίου έδειξε στα παιδιά βήμα βήμα τη διαδικασία τύπωσης ενός φύλλου της εφημερίδας, αφού πρώτα τους εξήγησε τη χρησιμότητα των μηχανημάτων που διέθετε. Τέλος, τα παιδιά πήραν ως αναμνηστικό το φύλλο της εφημερίδας που τυπώθηκε εκείνη τη στιγμή και γύρισαν ενθουσιασμένα στο σχολείο. Ιππόκαμποι και Δελφίνια ασχολήθηκαν με το Ραδιόφωνο. Επισκέφθηκαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Λυχνάρι και Ε.Ρ.Α. και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας του ραδιοφώνου και γίνουν για λίγο ραδιοφωνικοί παραγωγοί. 

Εκτός, όμως, από τις επισκέψεις μας, αυτή την εβδομάδα σχεδόν όλες οι ομάδες μας πήγαν ως τον Άγιο Σουλά για να επισκεφθούν τον αθλητικό όμιλο αντισφαίρισης, ο οποίος βρίσκεται σε μια κοιλάδα σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το χωριό Σορωνή. Εκεί, μας περίμενε ο κύριος Χατζημιχάλης Σταύρος, προπονητής αντισφαίρισης με ένα λαμπρό βιογραφικό, όπως πρωταθλητής PROΑντρών, χρυσό μετάλλιο στα IslandGames, εκπροσώπηση με την Εθνική στην ηλικία των 14 και 18 χρονών καθώς και νούμερο ένα Ελλάδας στα junior. Τα παιδιά διδάχτηκαν τα μυστικά του αθλήματος της αντισφαίρισης μέσα από παιχνίδια και φυσικές ασκήσεις. Στο τέλος της επίσκεψής μας, αυτό που συμπεράναμε ήταν ότι το τένις είναι ένα άθλημα που ενισχύει τη διάθεση για ευγενή άμιλλα και ταυτόχρονα την πειθαρχία, εκτός από την ψυχαγωγία εκγυμνάζει το σώμα και το μυαλό.

Φυσικά, από το πρόγραμμά μας, δεν λείπουν ποτέ οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Παιχνίδια και βουτιές σε παραλίες με θαλάσσια φουσκωτά, μουσική, πειράματα και αθλητισμός!

Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία:

– Τους  ραδιοφωνικούς σταθμούς Ε.Ρ.Α. και ΛΥΧΝΑΡΙ

– Τον κύριο Χατζημιχάλη Σταύρο και τον Αθλητικό Όμιλο Αντισφαίρισης

– Την εφημερίδα «Δημοκρατική»