Λέγεται ότι εκείνο, τελικά, που σφραγίζει τη ζωή μας δεν είναι μόνο η παιδεία μας και οι επιλογές μας αλλά και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τα συναισθήματα που μας συνδέουν μαζί τους και οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από τα ταξίδια μας. Το σχολείο μας επενδύει, μεταξύ άλλων, και στους καίριους αυτούς πυλώνες και χαίρεται ιδιαίτερα, όταν μέσα από συλλογικές δράσεις αναδεικνύεται το πνεύμα των αξιών, στις οποίες λαχταρούμε να χτίσουν τη ζωή τους τα παιδιά μας, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες της χώρας μας. Η πενθήμερη εκδρομή των μαθητών της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου στην Κρήτη επικεντρώνεται σταθερά τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε ψυχαγωγικούς στόχους και εξελίσσεται πάντα σ’ ένα ταξίδι από αυτά που όλοι οι συμμετέχοντες θα αναπολούν με γλυκιά νοσταλγία και βαθιά ευγνωμοσύνη στο διάβα της ζωής τους.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος

 

Συνήθως, οι μαθητές ξεκινούν τις πολυήμερες εκδρομές με κυρίαρχο το συναίσθημα της ευχάριστης προσμονής μίας εμπειρίας μακριά από την οικογένειά τους και κοντά στους αγαπημένους φίλους τους. Όμως, καθώς οι μέρες περνούν, συνειδητοποιούν ότι οι εκδρομές του σχολείου μας δεν έχουν μόνο αυτό να τους προσφέρουν, αλλά ασύγκριτα περισσότερα, εξαιρετικά πολύτιμα και σίγουρα αξέχαστα…

Η εκδρομή του σχολείου μας στην Κρήτη για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε μία συναρπαστική εμπειρία, η οποία, κατά τις δηλώσεις πολλών παιδιών μας, ξεπέρασε και τις πιο μεγάλες προσδοκίες τους. Οι μαθητές μας γέμισαν την ψυχή τους με όμορφες εικόνες από έναν τόπο με αμέτρητα φυσικά κάλλη, διεύρυναν τις γνώσεις τους από την ξενάγησή τους σε χώρους μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωφυσικής σημασίας, παρακολούθησαν δια ζώσης σε εργοστασιακή μονάδα τις λεπτομερείς διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης δημοφιλών κρητικών προϊόντων, γνώρισαν φιλόξενους και γελαστούς ανθρώπους, εκτίμησαν τις γεύσεις της μοναδικής στο είδος της κρητικής κουζίνας και απόλαυσαν την περιήγησή τους στους κρητικούς δρόμους που σφύζουν πάντα από ζωή.

Όμως, το σακίδιο των εμπειριών τους δε χώρεσε μόνο αυτά… Χώρεσε – και εδώ είναι το σημαντικό – και πολλή αγάπη, ακούραστη φροντίδα και αβίαστη τρυφερότητα. Χώρεσε αμέτρητες αγκαλιές και μοναδικές ευκαιρίες, για να γνωριστούν οι μαθητές μας καλύτερα μεταξύ τους αλλά και με τους δασκάλους τους· να λύσουν παρεξηγήσεις, να εκτιμήσουν διαφορετικούς χαρακτήρες, να αξιολογήσουν συμπεριφορές, να ομολογήσουν συναισθήματα, να νιώσουν δυνατές και δυνατοί, ευλογημένες και ευλογημένοι από το προνόμιο να μαθαίνουν και να βαθαίνουν την οπτική τους μέσα από κάθε εμπειρία τους. Όλος αυτός ο καμβάς των διαφορετικών εντυπώσεων και πολύτιμων συναισθημάτων χρωμάτισε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ομορφιά της εφηβείας. Παράλληλα, η πολύτιμη αλληλεπίδραση σε ένα κοινό ταξίδι έβαλε το δικό της λιθαράκι στην οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων και στην εκτίμηση της πληρότητας που δίνει στη ζωή η γνήσια φιλία.

Μαζί με τους μαθητές μας γίναμε και εμείς, οι δάσκαλοί τους, πιο πλούσιοι συναισθηματικά και ψυχικά. Γελάσαμε με την καρδιά μας με τα πειράγματά τους, συγκινηθήκαμε με τις αυθόρμητες εκδηλώσεις της αγάπης τους, τραγουδήσαμε μαζί τους, χαρήκαμε την αστείρευτη νιότη τους, θυμηθήκαμε τα δικά μας νεανικά χρόνια και μοιραστήκαμε μαζί τους τις δικές μας αξέχαστες εμπειρίες από τις μαθητικές μας εκδρομές…

Αγαπημένα μας παιδιά, σας ευχαριστούμε θερμά! Να είναι η ζωή σας πάντα γεμάτη με όμορφα ταξίδια και να έχετε ένα ευλογημένο Πάσχα, με υγεία και κάθε χαρά!  

Φωτογραφίες