Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής, με πίνακες των μαθητών του Νηπιαγωγείου και της Α’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», έλαβε χώρα από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2019, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου (Μουσείο Ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης).

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α΄ Δημοτικού, μέσα από την πολυεπίπεδη δράση «Τέχνη, γέφυρες και ορίζοντες», συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις, που αφορούσαν διάσημους πίνακες γνωστών ζωγράφων της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα. Στην ομαδική έκθεση παρουσιάστηκαν έργα των: Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μιρό, Σαγκάλ, Καντίνσκι, Ματίς, Γκωγκέν, Κλιμτ, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Οι μικροί ζωγράφοι ενεργοποιήθηκαν, απελευθέρωσαν τη σκέψη και το συναίσθημά τους, αποδεσμεύτηκαν από συγκρίσεις και δημιούργησαν μοναδικά έργα τέχνης.

Επιπλέον, η έκθεση περιελάμβανε αυτοπροσωπογραφίες των παιδιών, με επιρροές από την αφρικανική παραδοσιακή τέχνη, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές, στο πλαίσιο της επαφής τους με το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», το οποίο αποτελεί διασκευή του γνωστού έργου του Ιούλιου Βερν.

Παράλληλα, η δράση αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία για διαδραστική γνωριμία μεταξύ των δύο βαθμίδων (Νηπιαγωγείου – Α΄ Δημοτικού), δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ένα διαφορετικό, ευχάριστο πλαίσιο αλλά και να βιώσουν τις αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς και του εθελοντισμού, καθώς γνώριζαν πως τα έσοδα από την πώληση των πινάκων θα διατεθούν στο παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας Ρόδου «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.».

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης, η επίσημη παρουσίαση της δράσης των μαθητών, με παρουσία των ίδιων των παιδιών και των γονέων τους καθώς και πλήθους επισκεπτών. Την εκδήλωση προλόγισαν η Μαίρη Σαββαΐδου-Καμπουροπούλου, καθηγήτρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δημιουργικής σκέψης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Αφροδίτη Παππά, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Νηπιαγωγών, ο Δημήτρης Ματζάνος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Δημοτικών Σχολείων και η Ελένη Καρύδη, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Ρόδου «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.».

Ακολούθησε η προβολή βίντεο, στο οποίο όλοι οι μαθητές παρουσίασαν στοιχεία από τη ζωή, τα καλλιτεχνικά ρεύματα και το έργο των ζωγράφων που είχαν επιλέξει καθώς και τους δικούς τους πίνακες.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και η ανταπόκριση στο κάλεσμα του φιλανθρωπικού σκοπού συγκινητική, επιβεβαιώνοντας πως οι γέφυρες που χτίζουν τα παιδιά, μπορούν να οδηγήσουν όλους μας, σε ένα καλύτερο μέλλον.

Φωτογραφίες