Στο πλαίσιο της Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων (Ζ.Ε.Δ.) που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν από τη μαιευτήρα-γυναικολόγο, κ. Παρασκευή Παπαστεργή και την Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Μαρία Κούκουλα, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Παπαδημητρίου, Μαθηματικός & Αλεξάνδρα Χατζηνικολάου, Χημικός

 

Ως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ορίζονται αυτά που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική πράξη. Σήμερα, πολλά από τα νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν. Η έγκαιρη διάγνωση, βέβαια, και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προστασίας καθώς και την πρόληψη των νόσων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ευρέως γνωστός ως HPV, το ποσοστό των ατόμων κάθε ηλικιακής ομάδας που προσβάλει όπως επίσης και τη συχνότητα εμφάνισής του στη χώρα μας. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών στη συζήτηση ήταν αξιοσημείωτα.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των νόσων, συνιστάται η τακτική εξέταση για ευρύ φάσμα νοσημάτων, η διατήρηση σταθερών σχέσεων και φυσικά η χρήση μέτρων προστασίας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παρασκευή Παπαστεργή και την κ. Μαρία Κούκουλα για την επίσκεψή τους στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων μας και για την ενδιαφέρουσα ομιλία που μας παρέθεσαν.

Φωτογραφίες