Ο παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής κ. Γεώργιος Σουρούλιας επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήριά μας και παρέθεσε ομιλία στους μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου με θέμα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου και συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Επιμέλεια: Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Ο κ. Σουρούλιας μίλησε αρχικά για την ιστορία του Διαδικτύου και την ανάγκη που το δημιούργησε. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η αρχική ονομασία του Διαδικτύου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ήταν wide web (Παγκόσμιος Ιστός). Δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία στα τέλη του 1980 και τις αρχές του 1990, όταν υπήρξε άμεση ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων δίχως τη φυσική παρουσία ανθρώπων.

Στη συνέχεια, ο κ. Σουρούλιας συζήτησε με τους μαθητές για τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών καθώς και τι είναι αυτό που τους ελκύει περισσότερο σε αυτά. Με αυτή την αφορμή, ξεκίνησε ένας εποικοδομητικός διάλογος για τους κινδύνους και τις συνέπειες που ελλοχεύουν από την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Οι βασικότερες συνέπειες της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών αφορούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και είναι η αϋπνία, η επιληψία και ο εθισμός. Συγκεκριμένα, ο κ. Σουρούλιας ανέλυσε πως η υπερβολική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια έχει αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αφού χάνεται η ανθρώπινη επαφή και κατ’ επέκταση επηρεάζεται η κοινωνικότητά μας, οδηγώντας μας στην κοινωνική απομόνωση. Παράλληλα, το πολύωρο διαδικτυακό παιχνίδι έχει επιπτώσεις τόσο στην ατομική υγιεινή, όσο και στη διατροφή μας, καθώς δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με βασικές ανάγκες. Ο κ. Σουρούλιας στάθηκε επίσης και στη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έχουν έντονο το στοιχείο της βίας, τα οποία μάς αναγκάζουν να συνηθίσουμε στη βία, παρουσιάζοντάς τη ως κάτι «φυσιολογικό».

Εκτός των άλλων, επισημάνθηκαν και τα πολλά θετικά του Διαδικτύου. Ο κ. Σουρούλιας στάθηκε στην απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση με τις αναρίθμητες ιστοσελίδες που υπάρχουν, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας δίχως τη φυσική μας παρουσία και στη διεκπεραίωση επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Σουρούλιας συνέστησε προσεκτική χρήση του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το ιδανικό για τα παιδιά είναι να μην ξεπερνούν τη μία ώρα παιχνιδιού ημερησίως, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιληψίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο ύπνος για τα παιδιά, τα οποία πρέπει να συμπληρώνουν περίπου 8-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και κυρίως να αποφεύγουν την προσήλωση σε οποιαδήποτε οθόνη τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάνε για ύπνο.

Το Διαδίκτυο είναι πάνω απ’ όλα εργαλείο, γι’ αυτό είναι σημαντικός ο τρόπος που το αξιοποιούμε και κυρίως πώς εκπαιδευόμαστε στη χρήση του. Ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε τη χαμένη μας κοινωνικότητα, ενισχύοντας την ανθρώπινη επαφή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεώργιο Σουρούλια για την επίσκεψή του στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων μας καθώς και για την ενδιαφέρουσα ομιλία που παρέθεσε στους μαθητές μας.

Φωτογραφίες