Την πρώτη μας συνάντηση στον Όμιλο Μαγειρικής την αφιερώσαμε στη φιλοσοφία στησίματος τραπεζιού σύμφωνα με την εστιατορική τέχνη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα προσεγμένο και σωστά διακοσμημένο τραπέζι μπορεί να απογειώσει τη γεύση των φαγητών που έχουμε μαγειρέψει, οπότε δεν υποτιμάμε ποτέ την όμορφη παρουσίασή τους σε ένα σωστά στρωμένο τραπέζι. 

Επιμέλεια: Γιούλα Ρούσσου, Καθηγήτρια Γαλλικών &

                      Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός

 

Η Ζώνη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (Ζ.Ε.Ε.) συνεχίζεται και φέτος στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», στην οποία εντάσσεται και ο Όμιλος Μαγειρικής «Γίνε και εσύ ένας Grand Chef».

Για να διοργανώσουμε ένα άψογο τραπέζι, δεν αρκεί μόνο το ταλέντο στη μαγειρική. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικές οι μαγειρικές ικανότητες, αλλά και η ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουμε με το τραπέζι μας και η γενικότερη διακόσμηση του χώρου είναι πολύ σημαντική. Ένα όμορφο τραπέζι που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας μάς φτιάχνει τη διάθεση. Κι όταν έχουμε καλεσμένους, ένα ιδιαίτερο στήσιμο και μία μοναδική εμφάνιση θα τους κάνει να μας θυμούνται για καιρό!

Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες βασισμένοι στη λεπτομέρεια. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια στο τραπέζι έχει οριστεί εδώ και πολλές δεκαετίες για να  διευκολύνει τις κινήσεις μας αλλά και για να ακολουθείται η ιεροτελεστία του γεύματος.

Η τέχνη του art de la table έχει πολύ παλιά ιστορία στην Ευρώπη και θεωρείται βασικός κανόνας για την επιτηδευμένη παρουσίαση ενός τραπεζιού. Η βασίλισσα Katerine de Medici της Γαλλίας ήταν η πρώτη που καθιέρωσε το στρώσιμο του τραπεζιού και έλαβε υπόψη τούς τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι.

Ακολουθώντας τους κανόνες της τέχνης του art de la table, οι νέοι μας μάγειρες, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν το δικό τους τραπέζι με φαντασία, γούστο και καλή διάθεση. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με τη μοντέρνα δημιουργική κουζίνα, η οποία έχει μία παρόμοια φιλοσοφία!

Φωτογραφίες