Πόσο εύκολα επιτυγχάνεται μια διάκριση; Ποια είναι η σημασία της δια βίου εκπαίδευσης στην εξέλιξη ενός επαγγελματία; Πώς διασφαλίζεται η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ στο εξωτερικό και ποιες ποινές προβλέπονται για τους παραβάτες; Ο Δημήτρης Σαββαΐδης, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων μας, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών μας!

Επιμέλεια: Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Στο πλαίσιο της Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, οι μαθητές  της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου είχαν τη χαρά να επικοινωνήσουν διαδικτυακά μέσω Skype με τον απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων μας, Δημήτρη Σαββαΐδη, ο οποίος διακρίθηκε πρόσφατα ως ο καλύτερος barman της Μ. Βρετανίας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Δημήτρη και να του κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό, τη διάκρισή του, τους επόμενους στόχους του, τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και τις κυρώσεις που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές χώρες του εξωτερικού σε όσους δεν τηρούν τους νόμους.

Ο Δημήτρης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις. Αφού εξήγησε πώς πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο εξωτερικό πριν από μερικά χρόνια, ο απόφοιτός μας ανέφερε πόσο χάρηκε με τη διάκρισή του, τονίζοντας πως την πέτυχε με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια. Επίσης, ανέφερε τη συμμετοχή του σε ειδικά σεμινάρια, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης. Βεβαίως, δεν επαναπαύεται μόνο σε αυτή την επιτυχία, αλλά έχει ήδη θέσει τον επόμενο στόχο του, που είναι μία παγκόσμια διάκριση.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως το επάγγελμά του δεν αφορά απλώς την εξυπηρέτηση πελατών, αλλά πρωτίστως την προστασία και την ασφάλειά τους. Ο Δημήτρης ανέφερε πως έχει αποτρέψει πολλές φορές έναν πελάτη από το να συνεχίσει την κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ανέφερε τον άτυπο κανόνα Challenge 25, σύμφωνα με τον οποίο ο barman διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την ταυτότητα ενός πελάτη που δείχνει νεότερος από 25 ετών και να του απαγορεύσει τη χρήση αλκοόλ, αν δεν πληροί τις ηλικιακές προϋποθέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι στη Σκωτία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες (ανάκληση διπλώματος από 1-5 χρόνια, φυλάκιση κ.ά.) και πως οι τιμές του αλκοόλ σε αλκοτέστ πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικές.

Ολοκληρώνοντας την επικοινωνία μας, ο Δημήτρης παρότρυνε τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να αγαπούν αυτό που θα επιλέξουν να κάνουν, ώστε να γίνουν πραγματικά καλοί σε αυτό. Συγκινητική ήταν η τελευταία στιγμή πριν την ολοκλήρωση της διαδικτυακής κλήσης, όπου ο μικρότερος αδελφός του Δημήτρη, Μιχαήλ-Άγγελος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας, πλησίασε την κάμερα και συνομίλησε για λίγο με τον αδελφό του.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Σαββαΐδη για την επικοινωνία, την ενημέρωση και τις χρήσιμες συμβουλές που έδωσε στους μαθητές μας.

Φωτογραφίες