Πότε ενηλικιώνεται ένας νέος;

Όποτε ενηλικιώνεται και μια ιδέα. Όταν δηλαδή αναπνέει ελεύθερα επί βήματος για να εκτεθεί με παρρησία μπροστά στην κρίση άλλων.

Πότε ενηλικιώνεται μια κοινωνία;

Όποτε αποδεχθεί την ανάγκη της δια βίου ανατροφοδότησης από νέες ιδέες. Όταν δηλαδή δημιουργήσει μεθοδικά τις συνθήκες, ώστε οι νέες ιδέες να αναπνέουν και να εμπνέουν ελεύθερα και ανοικτά από όπου κι αν προέρχονται, κυρίως από τους νέους.

 

Τα TEDxYouth είναι ανεξάρτητα διοργανωμένα συνέδρια για νέους, με σκοπό να δώσουν φωνή σε νεαρούς πολίτες επάνω στη δική τους TEDx σκηνή. Οι νεαροί ομιλητές/διοργανωτές έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν το δικό τους διεθνές συνέδριο TEDx και να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες γύρω από το πώς να αναδιπλώνουν τις ιδέες τους επί σκηνής, διαμορφώνοντας ορθό λόγο μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον καινοτομίας σκέψης.

Το 1ο TEDxYouth@Rhodes με θέμα «Πυξίδες Πλεύσης» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Κυριάκος Κυριακούλης, Μάνος Χατζημαλωνάς, Λίνα Φιλλιπάκη, Αγγελική Τενέντε και Βασιλική Κολοκούρα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο ψυχολόγος και καθηγητής στο Boston College, κ. Μάνος Χατζημαλωνάς.

Δεκατρείς μαθητές-ομιλητές, με μόνο λίγες εβδομάδες προετοιμασίας, παρουσίασαν τις ιδέες τους επί σκηνής με παρρησία και αυθορμητισμό. Μίλησαν για εμπειρίες ζωής, για τον άλλοτε σύμμαχο και άλλοτε άκαρδο χρόνο, για τα προσωπικά βιώματα και τα κοινωνικά στίγματα των στερεοτύπων, για την φιλία, για τις άσπονδες κινητές συσκευές και για το νόημα της ζωής, μεταξύ άλλων. Με τις ομιλίες τους, συνεπήραν για μερικές ώρες, πολύ πιθανόν ημέρες, το κοινό γνωστών και αγνώστων που τους καταχειροκρότησε. 

Οι δεκατρείς νέοι και νέες που φωτίστηκαν από την σκηνή του 1ου TEDxYouth@Rhodes και που με τη σειρά τους θα φωτίζουν πλέον ως ακτίνες της Ρόδου το παγκόσμιο στερέωμα ιδεών είναι οι Σταμάτης ΓιατρούΚωνσταντίνος ΚοκκίνηςΚωνσταντίνα ΠακάκηΔέσποινα ΔοντάΚωνσταντίνος ΖαχαρίαςΓιώργος ΚοντόςΕύα ΦερχάτηΧριστίνα ΜήτσηΓεράσιμος Πουλάκης-ΣτεφανίδηςΚωνσταντίνα ΓαντάρηΗλιάνα ΜαρκάκηΆννα-Μαρία ΠανηγύρηΜάνος Πρωτογεράκης.

Μαζί με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών διοργάνωσαν με επιτυχία το 1ο TEDxYouth@Rhodes, τις ομιλίες του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

Ραντεβού στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για το επόμενο TEDxYouth@Rhodes!

1ο TEDxYouth@Rhodes

Φωτογραφίες