STEM με ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ

Καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Ενοποιημένο» Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά
Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018 έως Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», διοργανώνουν το καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Science Technology Engineering Mathematics με ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται ενεργητικά στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά με τον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες και οι μηχανικοί, όταν μελετούν το φυσικό κόσμο και επιλύουν προβλήματα.

Ειδικότερα, μαθαίνουν να θέτουν ερωτήματα και να διατυπώνουν προβλήματα, να αναπτύσσουν και να χρησιμοποιούν μοντέλα, να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν έρευνες, να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα, να συγκροτούν εξηγήσεις και να σχεδιάζουν λύσεις, να επιχειρηματολογούν καθώς επίσης και να αξιολογούν πληροφορίες και να παρουσιάζουν τα ευρήματά τους. Παράλληλα, αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» (εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αμφιθέατρο)

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, θα φοιτήσουν στις τάξεις από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Λυκείου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από Δευτέρα 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 31 Αυγούστου με καθημερινά μαθήματα-εργαστήρια 9:00-14:00.

ΚΟΣΤΟΣ

120€

*Με τη λήξη του προγράμματος χορηγείται στους συμμετέχοντες «Βεβαίωση Παρακολούθησης» και εκπαιδευτικό υλικό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «STEM με ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ» θα παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια ουσιαστική και αξέχαστη μαθησιακή εμπειρία.

Ενότητες του προγράμματος «STEM ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ»

Ενότητα 1: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο

Σε αυτή την ενότητα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάσουν μια διάταξη  γραμμικού συγκεντρωτικού φωτοβολταϊκού συστήματος. Μέσω αυτής της κατασκευής οι μαθητές θα επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε ζητήματα ηλεκτρισμού, οπτικής και κωνικών τομών, θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό CAD (Computer Aided Design) και θα εξοικειωθούν με το CNC (Computer Numerical Control) και το 3D Printing.

Ενότητα 2: SPAMS (Solar Panels Made Simple) 

Σε αυτή την ενότητα οι μαθητές θα κατασκευάσουν με απλά υλικά ένα φωτοβολταϊκό πάνελ ικανό να ανάψει λάμπα πυρακτώσεως ή να τροφοδοτήσει ένα ραδιόφωνο αυτοκινήτου. Οι μαθητές με αυτή την κατασκευή θα διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ο αποδοτικός σχεδιασμός και η επιστήμη των υλικών.

Ενότητα 3: Solar Panel

Η ενότητα αυτή εστιάζεται στην κατασκευή από τους μαθητές μιας ρομποτικής κατασκευής ηλιακού συλλέκτη. Η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά πακέτα της Lego (Mindstorms EV3). Θα περιλαμβάνει έναν ηλιακό πίνακα (Solar panel), μία γεννήτρια, ένα μετρητή ενέργειας καθώς και έναν μικροεπεξεργαστή. Οι μαθητές θα κληθούν να προγραμματίσουν τη ρομποτική κατασκευή τους, να συλλέξουν τις αντίστοιχες μετρήσεις από το μετρητή ενέργειας και να αναλύσουν τα αποτελέσματα.

Ενότητα 4: Καταπέλτης

Σε αυτή την ενότητα οι μαθητές θα κατασκευάσουν έναν καταπέλτη με απλά υλικά και ένα ρομποτικό καταπέλτη. Μέσω αυτών των κατασκευών οι μαθητές θα εμπλακούν με διαδικασίες σχεδίασης και πραγματοποίησης διερευνήσεων και ανάλυσης και ερμηνείας δεδομένων και θα επεκτείνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο των δυνάμεων και των κινήσεων και της ενέργειας.

Επιθυμώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες: