Στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων, οι μαθητές της τρίτης δημοτικού εργάστηκαν στο πρόγραμμα «Μαθαίνοντας με τον Καραγκιόζη» και δημιούργησαν μία συλλογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Επιμέλεια: Σταύρος Ζαφειρίου, Εκπαιδευτικός

 

Το ελληνικό θέατρο σκιών αποτελεί σημαντική λαϊκή παράδοση. Στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων, οι μαθητές της τρίτης δημοτικού εργάστηκαν στο πρόγραμμα «Μαθαίνοντας με τον Καραγκιόζη» και δημιούργησαν μία συλλογή επαυξημένης πραγματικότητας. Η συλλογή με τις φιγούρες του Καραγκιόζη και τα σκηνικά ζωντανεύουν μπροστά μας μέσα από τη χρήση ειδικής εφαρμογής για αυτόν τον σκοπό.

Οι μαθητές ερεύνησαν σε πληθώρα πηγών, όπως το Διαδίκτυο, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και ήρθαν σε επαφή με τον Καραγκιόζη και τους φίλους του μέσα από συζητήσεις στην οικογένειά τους. Στην έρευνα αυτή συντέλεσε θετικά η γνωριμία και η συζήτηση με τον επαγγελματία καραγκιοζοπαίχτη κύριο Αθανασίου, ο οποίος έλυσε απορίες και παρουσίασε το μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών.

Το ταξίδι συνεχίστηκε με την κατασκευή της φιγούρας, την έρευνα χαρακτηριστικών στοιχείων για αυτήν και την γραπτή εργασία με όλα τα δεδομένα.

Τα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας που προστέθηκαν στις φιγούρες είναι ένα βίντεο με τον κάθε μαθητή να περιγράφει τα ιστορικά στοιχεία της φιγούρας, η εργασία του σε ψηφιακή μορφή, η αγαπημένη παράσταση Καραγκιόζη στο Διαδίκτυο, η φιγούρα για χαρτοκοπτική, η ιστοσελίδα του σχολείου και η ηλεκτρονική εφημερίδα Συνδετήρας.

Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε είναι το HP Reveal, η οποία δοκιμάστηκε από τους μαθητές και απόλαυσαν τις «ζωντανές» φιγούρες τους.

Φωτογραφίες