Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών. Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου προγράμματος «Διασκεδάζω να διαβάζω», που στόχο έχει την προώθηση της φιλαναγνωσίας και εξοικοίωσης με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία που εφαρμόζει το σχολείο μας. Η συνάντηση γέμισε τη μέρα των παιδιών και των εκπαιδευτικών με χαμόγελα, παραμύθια, ιστορίες, εικόνες και όνειρα για μικρούς και μεγάλους.

 

Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων ξεκίνησε τη συγγραφική του πορεία σε παιδική ηλικία, όταν, όπως εκμυστηρεύθηκε στα παιδιά, έγραψε μια ιστορία για το κατοικίδιό του και την έστειλε για δημοσίευση σε ένα παιδικό περιοδικό της εποχής. Με αυτές τις ιστορίες και με συντροφιά τα βιβλία του «Φεύγει/ Έρχεται», «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης» και «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα», «ταξίδεψε» τους μαθητές του Δημοτικού, μαθαίνοντάς τους να κάνουν «το όνειρό τους αλήθεια ή την αλήθεια τους όνειρο».

Οι μαθητές της Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ δημοτικού, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου προγράμματος «Διασκεδάζω να διαβάζω» μελέτησαν τρία διαφορετικά και σύγχρονα βιβλία του συγγραφέα, με σκοπό να γνωρίσουν το έργο του μέσα από διαφορετικά είδη λογοτεχνικής γραφής, όπως το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και τη διασκευή κλασικού έργου. Οι μικροί αναγνώστες τις προηγούμενες εβδομάδες απολάμβαναν τα λογοτεχνικά κείμενα και με δημιουργικές δράσεις ανέλυαν τα επιμέρους στοιχεία τους. Οι δράσεις είχαν ως στόχο τη γνωριμία με τους ήρωες, την πλοκή αλλά και τα βαθύτερα νοήματα των κειμένων. Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους, έδωσαν την δική τους οπτική στα θέματα των βιβλίων, διαφοροποίησαν τα γεγονότα της πλοκής, έδωσαν άλλη μορφή και χαρακτήρα στους ήρωες. Είχαν μια ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία που διεύρυνε τη φαντασία τους και έδωσε φτερά στη δημιουργικότητά τους. Αγάπησαν ήρωες νέους και κλασικούς και έζησαν σε αλλοτινές εποχές και τόπους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος της «θεατρικής αγωγής» και της διδασκαλίας τεχνικών δημιουργικής γραφής, οι μαθήτριες και οι μαθητές συνέθεσαν δικά τους κείμενα και έντυσαν την εμπειρία τους με δράση, ήχο και κίνηση, προεκτείνοντας την εμπειρία τους μέσα από μονοπάτια δημιουργίας και προσωπικής έκφρασης.

Στη συνέχεια, τα παιδιά, αφού εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του συγγραφέα, ετοίμασαν για εκείνον αναμνηστικά δώρα. Η Γ’ Δημοτικού δημιούργησε ένα βιβλίο – σακίδιο που περιείχε τις εβδομαδιαίες εργασίες που έκανε για το βιβλίο «Φεύγει/Έρχεται». Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ εικονογράφησαν στοιχεία του βιβλίου «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης» και τα εμπλούτισαν με δημιουργικά κείμενα. Η Ε’ Δημοτικού, εμπνευσμένη από τις περιπέτειες και τα όνειρα του Δον Κιχώτη, έφτιαξε ένα κουτί γεμάτο παιδικά όνειρα αρωματισμένα με λεβάντα και δεντρολίβανο.  Η Στ’ Δημοτικού έγραψε ποιήματα και εικονογράφησε τους ήρωες του βιβλίου «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του συγγραφέα με τα παιδιά του σχολείου αναπτύχθηκαν έντονα συναισθήματα και ουσιαστική αλληλεπίδραση. Οι απορίες των παιδιών ανέδειξαν διαφορετικές πλευρές των βιβλίων και έδωσαν την ευκαιρία για μια ακόμη προέκταση της λογοτεχνικής εμπειρίας μέσα από την ανάλυση του δημιουργού. Ο συγγραφέας αναγνωρίζοντας την πολυδιάστατη προσέγγιση των βιβλίων από τους μαθητές καθώς και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν, επαίνεσε το έργο τους και δεσμεύτηκε για μελλοντικές επισκέψεις στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Φωτογραφίες