Πότε πήγατε τελευταία φορά στη λαϊκή αγορά; Εμείς, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου… και το διασκεδάσαμε πολύ!

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν χρειάζεται να περιορίζεται στον χώρο του σχολείου. Ειδικά όταν το μάθημα γίνεται βιωματικά και εμπλουτίζονται οι γνώσεις, οι εμπειρίες, οι αισθήσεις, τότε η μάθηση είναι διασκεδαστική και πιο αποδοτική. Αφήσαμε τις φωτογραφίες και τα παραμύθια με θέμα «τι βρίσκεται κάτω από τη γη» και πήγαμε στο περιβάλλον όπου μπορούμε να βρούμε πολλά από αυτά, στη λαϊκή αγορά!

Οργανωθήκαμε γράφοντας με μεγάλη χαρά και προθυμία, τη λίστα με τις ρίζες που θέλουμε να αγοράσουμε. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται πως η γραφή και ανάγνωση έχουν νόημα, όταν υπάρχει σκοπός. Παρατηρήσαμε τα φρούτα και τα λαχανικά, ξεχωρίσαμε τα λαχανικά που φυτρώνουν πάνω από τη γη και αγοράσαμε αυτά που είναι ρίζες. Με την επίσκεψή μας, τα παιδιά κατανόησαν ότι η λαϊκή σε σχέση με τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ δεν είναι σταθερή, αναγνώρισαν τον ρόλο του παραγωγού και της διαδικασίας αγοράς: ζύγισμα και πληρωμή. Επιστρέφοντας στην τάξη, συγκρίναμε, υποθέσαμε, αναγνωρίσαμε με ποιο στερεό σώμα μοιάζουν και τα γευτήκαμε.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να εμπλέκονται στην καθημερινή ρουτίνα των ενηλίκων (αγορές, καθαριότητα), συμμετέχοντας κι αυτά ισάξια και ενεργά.

Φωτογραφίες