Τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017, με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Μαγειρικής των Εκπαιδευτηρίων μας παρασκεύασαν το γλυκό «ασουρέ» ή αλλιώς «Βαρβάρα».

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου & Γιούλα Ρούσσου, Καθηγήτριες-Υπεύθυνες Ομίλου

 

Ο ασουρές είναι γνωστός στους Τούρκους και ως «το γλυκό του Νώε», το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα. Είναι μια λεπτή κρέμα με βάση το ζουμί του σιταριού, το οποίο είναι και το βασικό υλικό και περιέχει ξηρούς καρπούς και φρούτα. Σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ρόδι, σταφίδες κ.ά.

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της «Βαρβάρας» καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, για να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο τής βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι, χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό, που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

Φωτογραφίες