Στον Όμιλο Μαγειρικής, στο πλαίσιο της ενότητας, στην οποία εξετάζουμε ποια φαγητά συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε σε συγκεκριμένες ημέρες-γιορτές, φτιάξαμε ροδίτικες μαντινάδες, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου & Γιούλα Ρούσσου, Καθηγήτριες-Υπεύθυνες Ομίλου

 

Σύμφωνα με το έθιμο του Αγίου Ανδρέα του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», όπως τον αποκαλούν, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια ημέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει. Πώς προέκυψε όμως το έθιμο;

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του, διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στη γυναίκα του να φτιάξει τηγανίτες μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Πρόκειται λοιπόν για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας είναι προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει το κρύο.

Οι μαθητές, αφού έμαθαν για το έθιμο, που το βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ανέλαβαν δράση!

Φωτογραφίες