Στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου στις 14 Νοεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε πρώτη εκτέλεση, το ορατόριo του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου ποιητή κ. Δημήτρη Μπρούχου με τίτλο: «ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΨΥΧΗ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ».

 

Τη μουσική αυτή εκδήλωση, με την οποία κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις προς τιμήν της μνήμης του πολιούχου της Ρόδου, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Το ορατόριο που παρουσιάστηκε ήταν εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και το βίο του Αγίου Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου. Περιλάμβανε μονωδίες, αφηγήσεις (κείμενα αναλογίων) και χορωδιακά που αποτύπωναν με μοναδικό τρόπο την επίγεια διαδρομή του Αγίου από τα χρόνια της νεότητάς του στην Ύδρα μέχρι τον ερχομό του στο νησί της Ρόδου για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και όσα ακολούθησαν μέχρι το Μαρτυρικό του τέλος.

Η όλη εκδήλωση ήταν μια πανδαισία μουσικής και λόγου που καθήλωσε το κοινό, το οποίο παρακολουθούσε με κατάνυξη καταχειροκροτώντας. Τα κείμενα των αναλογίων απέδωσαν μοναδικά ο πολυτάλαντος και χαρισματικός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και ο ποιητής Δημήτρη Μπρούχος. Τις μονωδίες ερμήνευσαν έξοχα η Μαίρη Δούτση και ο Φωκίων Μπαρμπόκας, ενώ τους ερμηνευτές συνόδεψε στο πιάνο ο Γιώργος Ξανθόπουλος, Διευθυντής του Ωδείου «ΡΟΔΙΩΝ ΩΔΕΙΟΝ», ο οποίος έκανε και τις εναρμονίσεις. Εξαιρετική εμφάνιση έκαναν τόσο η Χορωδία νέων «Αρίων» όσο και η Χορωδία ενηλίκων «ΡΟΔΙΩΝ Εμμέλεια» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υπό τη διεύθυνση της Ευανθίας Κρητικού, που συμμετείχαν στα χορωδιακά μέρη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το έργο και συνεχάρησαν θερμά τον κ. Δημήτρη Μπρούχο.