ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30

ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ

 

1ο μέρος: Μιχάλης Κουλουμής (βιολί) & Αλέξανδρος Παπαδημητράκης (ούτι)

Με καταγωγή και οι δύο από την Κύπρο, ο Μιχάλης Κουλουμής και ο Αλέξανδρος Παπαδημητράκης, αν και έχουν ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια, έχουν συναντηθεί μουσικά σε κοινούς χώρους, καθώς συχνά συνεργάζονται σε διάφορα εγχειρήματα. Έχουν σπουδάσει και οι δύο στο Rotterdam Conservatoire στο πρόγραμμα Codarts, στο οποίο δίνεται έμφαση στα τοπικά και εθνικά παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα. Ο Μιχάλης Κουλουμής είναι καθηγητής βιολιού και τροπικού αυτοσχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Codarts, όπου επίσης ο Αλέξανδρος Παπαδημητράκης διδάσκει ούτι και λάφτα. Μαζί θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δικές τους συνθέσεις καθώς και από επιλεγμένο υλικό διαφόρων παραδόσεων που έχουν μελετήσει.

 

2ο μέρος: Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι), Kέλυ Θωμά (λύρα), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) & Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά)

O Ross Daly είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», που ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1982 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έπειτα από πολλά χρόνια εντατικής μελέτης διαφόρων μουσικών παραδόσεων, ο Ross Daly έστρεψε το ενδιαφέρον του κυρίως στη σύνθεση, αντλώντας στοιχεία από τη γνώση που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της μακράς μαθητείας του. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, δουλεύοντας μέσα στη μουσική ‘πειθαρχεία’ των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Ως οργανοπαίχτης έχει ιδιαίτερη αγάπη για την κρητική λύρα, το τάρχου, το Αφγανικό ραμπάμπ και το σάζι, αν και παίζει και πολλά ακόμα όργανα. Μοναδικός ως συνθέτης, ο Ross Daly χτίζει τις συνθέσεις του γύρω από τις λεπτές αποχρώσεις και τις ζωντανές συναντήσεις των διαφόρων ήχων των παραδόσεων που έχει μελετήσει. Η στενή προσωπική σχέση του με τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται είναι εξέχουσας σημασίας για τον ίδιο τον Daly, καθώς πιστεύει ότι αυτό το εσωτερικό δέσιμο είναι που δίνει ζωή στη μουσική. Ο μοναδικός ήχος της μουσικής του αντανακλά την προσωπική του φιλοσοφία, η οποία τονίζει την ιερή φύση της ίδιας της μουσικής, την τεράστια δύναμη που εμπεριέχει, καθώς και την αναγκαιότητα, γι’ αυτούς που ασχολούνται με αυτήν, να της παραδοθούν ανιδιοτελώς και ανεπιφύλακτα .

Η Κέλυ Θωμά σπουδάζει τη λύρα με συμπαθητικές χορδές δίπλα στον Ross Daly από το 1995, με αποτέλεσμα να έχει εντρυφήσει σε υψηλό βαθμό πάνω στον ήχο, τις δυνατότητες και το ρεπερτόριο του οργάνου αυτού. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών που παίζουν αυτό το όργανο, η Κέλυ ξεκίνησε να παίζει μουσική και να διαμορφώνει τον ήχο, την τεχνική και την αισθητική της κατευθείαν πάνω σε αυτό τον τύπο της λύρας. Η ίδια, καθώς δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο κρητικό ρεπερτόριο, έχει αναπτύξει τεχνικές και τρόπους παιξίματος που ταιριάζουν σε ένα μουσικό υλικό που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το όργανο αυτό. Το ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνει τόσο κομμάτια από την Κρητική και από άλλες διαχρονικές παραδόσεις, καθώς και μια πληθώρα νέων συνθέσεων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον τύπο της λύρας.

Στη συναυλία ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά  συνοδεύονται από δύο εξαίρετους  νέους Έλληνες μουσικούς: Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι  αδιαμφισβήτητα  ένας από τους εξαίρετους αντιπροσώπους στο ούτι. Μαθήτευσε δίπλα σε εξαίρετους μουσικούς, όπως ο Νίκος Παλαιολόγος και ο Yurdal Tokcan. Χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη τεχνική του και τους πρωτότυπους αυτοσχεδιασμούς του. Η Μαρίτζια Κατσούνα ειδικεύεται στα κρουστά, έχοντας μαθητεύσει πλάι σε δασκάλους συμπεριλαμβανομένου και του Zohar Fresco. Έχει παίξει μαζί με πολλούς μουσικούς στην Ελλάδα, ενώ χάρη στη δεξιότητα και προσαρμοστικότητα που τη διακρίνει, συμμετέχει συχνά σε συναυλίες του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθο.

Είσοδος Ελεύθερη

Διοργάνωση: Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» – Δήμος Ρόδου Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

Με την στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου