Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017 συνεχίστηκαν οι δράσεις στην Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών του Summer School, με θέματα τον Ηλεκτρισμό και το Σύμπαν.

 

Δράση 1η: «Ηλεκτροδοτώ το δικό μου σπίτι»

Επιμέλεια – Υπεύθυνοι Δράσης: Βλάσης Τσίννας & Θανάσης Κλαδάκης

 

Τέταρτη ημέρα «Επιστημονικών Καταδύσεων» στη φυσική. Η ημέρα ξεκίνησε με κινητήρες και γρανάζια στα παιδικά παιχνίδια. Μετατροπές ενέργειας από τη μια μορφή στην άλλη, ακόμα και στα … transformers.  Κοχλίες, λαμπάκια και ήχος με κύκλωμα … Είδαμε πώς βρίσκουν εφαρμογή στα παιδικά παιχνίδια. Η αρχή του Pascal με επίδειξη και η εφαρμογή της στον εκσκαφέα, κίνησαν την περιέργεια των παιδιών.  Οι ερπύστριες και οι ροπές στρέψης καθώς και η αξιοποίησή τους στη ροπή των μεγάλων οχημάτων, μας έδειξαν πως τα μηχανήματα αξιοποιούν απλούς νόμους της φυσικής.

Ακολούθησε το workshop, όπου τα παιδιά κατασκεύασαν και ηλεκτροδότησαν το δικό τους σπιτάκι.

Φωτογραφίες

Δράση 2η: «Ο Γύρος του Σύμπαντος με Ωτοστόπ»

Επιμέλεια – Υπεύθυνη Δράσης : Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός

 

Με όχημά μας εικόνες, βίντεο και την φαντασία μας, κάναμε στάσεις σε εξωτικά σημεία του Σύμπαντος, συζητώντας μαζί με τα παιδιά τη γέννηση με τη Μεγάλη Έκρηξη, το μέγεθος και τις διαστάσεις του Σύμπαντος που συνεχώς διαστέλλεται, τους γαλαξίες και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, τα άστρα όπως ο Ήλιος μας και τον κύκλο της ζωής τους, τις μαύρες τρύπες και άλλα τέρατα του Σύμπαντος, και καταλήξαμε στον θάνατο και την πιθανή αναγέννηση του Σύμπαντος στο μακρινό μέλλον.

Φωτογραφίες