Ένα από τα πιο συναρπαστικά μουσικά γεγονότα της χρονιάς θα διεξαχθεί στη Ρόδο, από την 27η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου. Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Pro Musica Rhodos (http://promusica-rhodos.com).

 

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (σχετικός ιστότοπος ΕΔΩ): 

Ένα απο τα πιο συναρπαστικά μουσικά γεγονότα της χρονιάς λαμβάνει χώρα στη Ρόδο. Τραγουδιστές από τη Σκάλα του Μιλάνου, την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, την Κρατική Όπερα της Βιέννης συμπράττουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Pro Musica Rhodos, δίνοντας την ευκαιρία στους τοπικούς κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού να απολαύσουν διεθνούς τάξης συναυλίες και masterclasses, στη μαγευτική ατμόσφαιρα του ιστορικού Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Έχοντας παρευρεθεί σε κάποια από τα καλύτερα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής, έχοντας δει την ανθίζουσα πολιτισμική ζωή σε άλλες χώρες και σκεφτόμενος την πλούσια ιστορία και πολιτισμό της Ρόδου, απέκτησα τη φιλοδοξία για τη θέσπιση ενός φεστιβάλ, με στόχο να εμφυσήσουμε νέα ζωή στα μνημεία του νησιού των ιπποτών, φέρνοντας νέους ανθρώπους και διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες για συναυλίες, μάστερκλας και ενδεχομένως όπερα και εικαστικές εκθέσεις στο μέλλον. Αυτό είναι το πιο ειλικρινές μου όραμα θεσπίζοντας αυτό το φεστιβάλ.

Το φετινό φεστιβάλ θα ξεκινήσει με masterclass λυρικού τραγουδιού από τον Γερμανό τενόρο, Benjamin Bruns, σολίστα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, Σεμπερ Όπερα της Δρέσδης, Κρατική Όπερα της Βαυαρίας όπως επίσης του Πασχαλινού Φεστιβάλ Σάλτσπουργκ και Φεστιβάλ Μπαϊρόητ. Το masterclass λυρικού τραγουδιού θα λάβει χώρα από την 27η – 30η Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει masterclass πιάνου από τον Αλέξανδρο Ε. Βελώνη, συγκεντρωμένο στην απόκτηση μιας φυσικής προσέγγισης στην πιανιστική εκτέλεση και την τεχνική Peter Feuchtwanger. Το masterclass πιάνου θα λάβει χώρα από την 27η – 30η Ιουλίου.

Την 29η Ιουλίου, ο βιρτουόζος του μπαγιάν – κλασσικό ακορντεόν, Alumnus του Κονσερβατόριου της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, Samuele Telari θα δώσει ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ, εξερευνώντας τη γοητεία αυτού του ξεχωριστού οργάνου.

Εν συνεχεία, οι επιλεγμένοι ενεργοί συμμετέχοντες στο masterclass λυρικού τραγουδιού θα δώσουν μια matinée συναυλία, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο masterclass, την 31η Ιουλίου.

Την 1η Αυγούστου η κορύφωση και ολοκλήρωση του φετινού φεστιβάλ θα λάβει χώρα με μια εκτέλεση της τελευταίας από τις “péchés de vieillesse” – “αμαρτίες του γήρατος” και ενός από τα πιο άμεσα έργα του G. Rossini: την Petite Messe solennelle. Για την υλοποίηση αυτής της συναυλίας οι συμμετέχοντες στο φωνητικό masterclass, οι οποίοι θα κάνουν πρόβες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπό την επίβλεψη του Prof. Peter Sefcik, θα εκτελέσουν το απαιτητικό μέρος της χορωδίας.

Τα μέρη των σολιστών θα τραγουδήσουν μερικοί από τους καλύτερους τραγουδιστές που έχει να προσφέρει η παγκόσμια σκηνή: η σοπράνο Κατερίνα Οικονόμου από το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, ο τενόρος Benjamin Bruns από την Κρατική Όπερα της Βιέννης και την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η άλτο Marie-Sande Papenmeyer από την Κρατική Όπερα του Αννόβερου καθώς και ο μπάσος Ryszard Kalus από την Κρατική Όπερα του Αμβούργου. Ο Alumnus του Κονσερβατόριου της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, Samuele Telari, θα εκτελέσει το μέρος για μπαγιάν, ενώ η Prof. Karola Theil από τη Μουσική Ακαδημία Hanns Eisler Musikhochschule του Βερολίνου καθώς και ο Alumnus του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας Valeriy Ismagilov, θα εκτελέσουν τα μέρη για πιάνο υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλεξάνδρου Ε. Βελώνη.

Το φεστιβάλ Pro Musica Rhodos λαμβάνει χώρα από την 27η Ιουλίου – 1η Αυγούστου και είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab