Η γνώση της Ιστορίας είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο εφόδιο στη ζωή μας. Η μελέτη της μπορεί πράγματι να γίνει συναρπαστική, όχι μόνο μέσα από την ατομική έρευνα, αλλά και μέσα από την ιστορική αφήγηση. Όταν μάλιστα η αφήγηση ξετυλίγεται από αυτόπτες μάρτυρες γεγονότων ή από απόγονους αυτών των προσώπων, τότε σίγουρα η όλη εμπειρία μπορεί να γίνει μοναδική…

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος

 

Μία τέτοια εμπειρία έζησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές των δύο τμημάτων της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», οι οποίοι, στο πλαίσιο της «Ζώνης Ευέλικτων Δράσεων» (Ζ.Ε.Δ.), απόλαυσαν σημαντικά κομμάτια ιστορικής αφήγησης από το πρόσφατο παρελθόν. Ο Ανδρέας Μαλανδράκης, μαθητής του τμήματος Γ2, με χαρά και συγκίνηση, έφερε προσωπικά ενθυμήματα και κειμήλια της οικογένειάς του και ετοίμασε για τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές του μία εξαιρετική οπτικοακουστική παρουσίαση, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, για τον παππού του, τον τιμημένο Ιερολοχίτη Ανδρέα Μαλανδράκη. Τον Ανδρέα βοήθησε στην παρουσίαση η ξαδέλφη του εκπαιδευτικός Άννα Τσουκαλιού – Μαλανδράκη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Οι ακροατές του Ανδρέα με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλα τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που παρουσίασε για την οικογένεια του παππού του ο περήφανος εγγονός και μεταφέρθηκαν νοερά στα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της ξενικής κατοχής των Δωδεκανήσων από τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις. Αγγίχθηκαν βαθιά από τις κακουχίες που έζησαν τα αδέλφια Μαλανδράκη και θαύμασαν τα ιδανικά που ενέπνεαν τις αποφάσεις και τις επιλογές νέων εκείνης της εποχής, οι οποίοι ήταν μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτεροί τους. Ο τότε 17χρονος Ανδρέας Μαλανδράκης και οι μεγαλύτεροι αδελφοί του Σταύρος και Γιώργος θεώρησαν, όχι απλώς καθήκον τους, αλλά και βαθιά ανάγκη τους να αντισταθούν στη στέρηση της ελευθερίας τους, ακόμα και αν το τίμημα για τον αγώνα τους ήταν ο ίδιος ο θάνατος.  Σήμερα, είναι εν ζωή μόνο ο μικρότερος αδελφός Ανδρέας, 92 ετών, ενώ ο Γιώργος Μαλανδράκης απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, τον Ιούλιο του 2014, και ο Σταύρος Μαλανδράκης απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, τον Αύγουστο του 2016.

Αισθανόμαστε πραγματικά ξεχωριστή συγκίνηση, όταν, μέσα από δράσεις του σχολείου μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ευαισθητοποιούνται με την έννοια της ιστορικής προσφοράς και την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Αισθανόμαστε πιο πλούσιοι ηθικά και πνευματικά, όταν η ζωή ανθρώπων με σωματική και ψυχική γενναιότητα μιλά στην ψυχή μας και μας θυμίζει όλες εκείνες τις αξίες που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, αν πραγματικά επιθυμούμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και να καλλιεργήσουμε την ιστορική μας συνείδηση. Αισθανόμαστε πιο σίγουροι για την πορεία μας, όταν ενδιαφερόμαστε για την ιστορική αλήθεια και προβάλλουμε τη στάση ανθρώπων που προσέφεραν με ηρωισμό και αυταπάρνηση, χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα, έχοντας ως μόνο μέλημά τους την καθαρή συνείδηση και την ηθική ακεραιότητα. Αξίζει να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους με βαθύ σεβασμό και να επιθυμούμε οι αξίες τους να είναι δρομοδείκτες μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Σας ευχαριστούμε θερμά, οικογένεια Μαλανδράκη! Σε ευχαριστούμε θερμά, Ανδρέα!   

 

Απόσπασμα της παρουσίασης