Την περίοδο όπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λαμβάνει χώρα το 18ο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου, η Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργάνωσε εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου.

Επιμέλεια: Γιούλα Ρούσσου, Καθηγήτρια της Γαλλικής Γλώσσας

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών, παρακολουθήσαμε την ταινία «Intouchables». Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος, έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι έπειτα από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα τον Ντρις. Πρόκειται για τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν έγχρωμο νεαρό που έχει αποφυλακιστεί πρόσφατα και προέρχεται από τις φτωχές συνοικίες των προαστίων του Παρισιού. Δυο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και, παρά τις διαφορές τους, οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία.

Η προβολή της ταινίας συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου) και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το κοινωνικό θέμα των διακρίσεων, της διαφορετικότητας, των καθημερινών πρακτικών προβλημάτων ανθρώπων με αναπηρία καθώς και τι οφείλει να κάνει η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και κοινωνική σκέψη επί του θέματος.

 

Φωτογραφίες